Nylands brigads tidigare kommendör Anders Gardberg har omfattande erfarenhet av Ålands strategiska betydelse och arbetar i dag inom försvarsindustrin som Finlandschef för Saab.
Rysslands drag att flytta på gränsen i Finska viken har väckt oro, men i en intervju med Svenska Yle avfärdar Gardberg det som en överreaktion och förklarar att gränsjusteringar är rutinmässiga på grund av landhöjningen i Östersjön.
– Jag förstår verkligen ålänningarnas oro över situationen. Därför anser jag att man på Åland ska vara lyhörd för de försök som Finlands försvarsmakt gör för att kunna försvara öarna.
Han påpekar att det finns missuppfattningar kring demilitariseringsfördraget som kan försvåra försvarsverksamheten. Fördragen ger Försvarsmakten rätt att besöka Åland, men stränga tolkningar från Ålands sida kan skapa hinder.
Ökad säkerhet
Med Finlands och Sveriges Nato-medlemskap har Ålands säkerhet förbättrats avsevärt, enligt Gardberg. Han ser ingen anledning att häva demilitariseringen.
– Det skulle kunna ge Ryssland ett argument till att gå till motåtgärder, säger han till Svenska Yle.
Gardberg anser att Åland är strategiskt viktigt för sjöfarten på Östersjön och att störningar i kontakten mellan Finland och Sverige skulle kunna hota Finlands försörjningssäkerhet. Trots detta menar han att Åland kan försvaras utan en permanent militär närvaro, tack vare modern vapenteknik och sensorer.
Nylands brigad är väl förberedd för att försvara Åland, det finns även ett stort intresse på Åland för ett frivilligt gemensamt försvar vilket Gardberg tycker är positivt.
– Det är en resurs som kunde utnyttjas mera än vad den görs i dag, säger han i intervjun.