Det var förra veckan som Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) larmade om synnerligen höga halter bakterier i delar av Slemmern. Enterokockvärdet vid Solbergets badstrand har sedan dess ytterligare ökat från 1.100 till 2.300. Värdet ska maximalt ligga på 200. På samma plats har värdet för kolibakterier visserligen minskat från 7.000 till 1.400, men det är fortfarande långt högre än gränsvärdet 500 och ÅMHM har tills vidare förbjudit bad vid stranden.
I torsdags och fredags gjorde Jomala kommun och och ÅMHM kontroller på plats för att se om det läcker ut avloppsvatten i Slemmern. I går gick representanter från kommunen längs avloppsledningarna och kontrollerade pumpstationerna ännu en gång.
Kommunen har flera pumpstationer i Kalmarnäsområdet. Två av dem ligger i nära anslutning till badstranden nedanför Solberget.
– Ingen av dem har haft några synliga läckage, och inte heller längs med ledningarna ser vi någonting, så vi vet inte vad som orsakat de höga bakteriehalterna. Inte heller ÅMHM verkar ha någon klarhet i det. Man brukar också känna en tydlig avloppslukt om man har ett läckage någonstans, men det känner man inte här, säger Magnus Nordin, teknisk chef vid kommunen.
GSM-larm
Den största pumpstationen av de två ligger vid Båtmansgränd, en bit söder om Solbergsstranden. Via den stationen passerar vatten från Kalmarnäs, Solberget, Önningeby och Lemland. Stationen har ett GSM-larm, och det finns således en logg att se tillbaka på. Loggen visar inga bräddningar den aktuella tidsperioden, säger Magnus Nordin.
Om det kommer ett automatlarm när du är på semester, vad är rutinen då?
– Jag kontaktar oftast Firma Holger Karlsson om det är ett GSM-larm som indikerar att det skett ett tekniskt fel eller en bräddning, och det gör jag även när jag har semester.
Den andra pumpstationen är mindre och ligger mellan Västerkalmare och Solberget. Här passerar avloppsvattnet från främst bostadsområden i Väster- och Österkalmare. I det här fallet finns inget GSM-larm.
– Vid stationen finns det i stället en lampa som lyser om det finns bräddningsrisk eller om något har gått sönder. Men jag har inte fått någon indikation på att det är någon lampa som lyst där och folk brukar höra av sig om det sker.
Ska utreda
Magnus Nordin säger att stationen vid Båtmansgränd inte har någon lampa eftersom GSM-larmet alltså ska meddela vid bräddningsrisk. Efter att Ålandstidningen skickat honom en läsarbild, som visar hur en röd lampa lyste på just den pumpstationen nyligen, svarar han att han inte kände till att den var kopplad och att han ska ta reda på vad lampan kan indikera.
När det gäller pumpstationer med lampor som tänds är det ofta allmänheten som uppmärksammar kommunen på att de lyser rött. Jomala har ingen jour än så länge, en sådan ska inrättas under hösten, enligt Magnus Nordin.
Men det finns inga rutiner, att man åker och tittar om den röda lampan lyser till exempel när det regnar mycket?
– Nej, vi kan inte göra så mycket vid stor nederbörd. Stora inläckage är svåra att förhindra. Man kan förebygga genom att kontrollera att brunnar och sådant är täta men att få stopp på inläckage som sker är svårt. Samtidigt är det ofta väldigt utspätt vatten som bräddar och jag har svårt att tro att det är det som orsakat de höga bakteriehalterna.
Skulle man inte kunna ha ett automatiskt larm också på den mindre stationen?
– Jo, absolut. Hittills har vi försett stationer med återkommande problem samt de största stationerna med larm. Jag tror inte att den här stationen är orsaken till de höga bakteriehalterna men stationen ligger ju nära en simstrand så det kan finnas skäl att ha den larmad.
ÅMHM gick ut med information om de höga bakteriehalterna förra tisdagen, och samma dag var Ålandstidningen i kontakt med tjänstemän på kommunen. På frågan om kommunen sedan kollade till stationerna först på torsdagen eller om det även skedde tidigare samma vecka svarar Magnus Nordin att han inte vet.
– Det vågar jag inte svara på, jag var själv på semester. Jag blev kontaktad först på lördagen, och då var jag personligen och tittade till stationerna.
Ska klara trycket
Pumpstationerna är i allmänhet ledningsnätets svaga punkter, men Magnus Nordin säger att de aktuella pumparna är väldimensionerade. Pumpstationerna har vardera dubbla pumpar.
– Lyser det en röd lampa på en avloppspumpstation behöver det inte betyda att stationen inte fungerar. Det kan betyda att en av pumparna är funktion, men stationerna är byggda så att de klarar sig med bara en pump.
Har det varit mycket problem med pumparna närmast badstranden?
– Nej, det skulle jag inte säga, inte så att de har gått sönder. Men breddningar kan ske speciellt vid stor nederbörd och i samband med högt vatten.
En läsarbild som togs förra veckan visar att vattnet i Slemmern var tydligt brunfärgat vid Solbergets badstrand och Örens båthamn.
– Orsaken till det kan vara att det dagvatten som kommer ner dit är ganska brunt i och med de stora regnmängderna som kommit. Det kan alltså vara humus från naturen, men varifrån de höga bakteriehalterna kommer vet vi inte och det hoppas vi få svar på, säger Magnus Nordin.
Kommunen inväntar nu resultaten från de provtagningar ÅMHM genomförde i går. Ett prov har tagits vid badstranden och ett ska tas i ett dike. Det senare provet behövs för att få fram ett jämförelsevärde.