Såväl åkerier som Kumlinge kommun var skarpt kritiska redan när landskapsregeringen upphandlade Enklingelinjen. Nu har trafiken inletts med den nya entreprenören och åkare är fortsatt kritiska – men Gun-Mari Lindholm, ordförande i Kumlinges kommunstyrelse, har vänt i frågan.
Orsaken till kommunens kritik var att alla andra fartyg inom skärgårdstrafiken i dag kan transportera fordon vars höjd är över 4,2 meter – utom Sundqvist Investments färja ms Östern.
Företagaren bakom ms Östern, Mats Sundqvist, säger att man har byggt en ny akterklaff till färjan men att den inte ännu är fullt optimerad för trafiken på Enklingelinjen.
– Men den behöver justeras lite grann, något som ska göras inom kort.
Kan ni ta emot fordon med en höjd på 4,2 meter efter justeringarna?
– Vi kommer att kunna ta emot 4,2 meter höga lastbilar men vi har inte en genomkörningshöjd på 4,2 meter.
Så en långtradare på 4,2 meter kan åka med Östern?
– En lastbil med en maximal längd på tio meter ryms med, men inte en med släp. Men några sådana krav fanns heller inte i upphandlingen.
Skadar fordonen
Åkeriägaren Rolf Hampf som kör mycket fiskfoder till Nordic Trout på Enklinge är ytterst kritisk till det nya tonnaget. Hans ekipage specialbyggdes enligt de angivna måtten på en maximal höjd om 4,2 meter.
– Många långtradare uppgår till 4,4 meter, men jag byggde en ny med en höjd på 4,17 meter bara för att kunna nyttja skärgårdsfärjorna, säger han.
Hur långt är ekipaget?
– Det är 25 meter och kravet i upphandlingen, som jag förstår det, var en minimihöjd på just 4,2 meter. Det är nog besvärligt det man har ställt till med.
Det innebär att han inte slipper till Enklinge med Östern, i stället tvingas han välja ms Alfågeln vilket förorsakar långa väntetider för hans kunder.
Men Ejdern skulle väl sättas in på onsdagar om behovet för tung trafik uppstår?
– Dagens tunga fordon kan inte köra ombord på Ejdern, den niger allt för mycket. Hon är byggd 1978 och i dag ställs det helt andra krav på den tunga trafiken.
Rolf Hampf berättar att man dessutom tvingas köra över staplar av plankstumpar som man bygger på varandra för att över huvudtaget komma ombord på Ejdern, det samma gäller Alfågeln.
– Det är rent livsfarligt och vi får ofta skador på bilar och släp.
För närvarande har Rolf Hampf en lastbil och ett släp på verkstad efter sådana skador.
Vem står för de kostnaderna?
– Det gör försäkringsbolagen, de är inte glada över det här, kan jag säga.
För tidigt att kritisera
Gun-Mari Lindholm tycker det är för tidigt att kritisera den nyss påbörjade trafiken med ms Östern.
– Bolaget som trafikerar verkar väldigt seriöst och man är mån om att kunna ta ombord de bilar som man vet trafikerar på linjen.
Hon upplever det som positivt att entreprenören nu försöker åtgärda de saker som upplevs som ett problem.
– Jag har haft kontakt med entreprenören och med Enklingebor för att förhöra mig om hur allt fungerar. Det råkade sig så att sopbilen hade en tur ut under premiärdagen i torsdags, och det fungerade bra. Det här var frågor vi hade funderingar kring när upphandlingen gjordes.
Hon väljer nu att se framåt och hoppas att alla bekymmer går att lösa.
Sopbilen ryms med, men privata aktörer som levererar till Enklinge ryms inte med. Är inte det ett problem?
– Jo, det är helt klart ett bekymmer som behöver lösas på något sätt. Och det är en fråga som rederiet och landskapsregeringen bör lösa. Om det är som du säger kommer jag att föra den diskussionen och kräva att transporter måste kunna ta sig till Enklinge, vi kan inte gå med på försämringar i trafiken.
Peter Pussinen