Exportstödet motiveras med att de åländska exporterande livsmedelsföretagen utmanas av ett högt kostnadsläge för bland annat samhällsinfrastrukturella tjänster som el, vatten och avlopp, vilket påverkar företagens konkurrenskraft. Kostnadsläget i kombination med transportkostnaderna begränsar utvecklingsmöjligheterna för denna del av det åländska näringslivet.
Målsättningen med stödet är att stimulera exporten och skapa incitament för nya satsningar och investeringar som leder till bibehållen eller ökad sysselsättning i sektorn. För exporten är företagen beroende av fungerande transportlösningar av skrymmande produkter och beroende av fördyrande logistiklösningar för att få varorna till kunderna i rätt tid.
– Stödet följer tidigare års principer och har tidigare sökts av främst större aktörer. I något fall begränsas stödet som kan beviljas av de minimis-reglerna, säger tf landskapsagronom Leif Franzell.
Max tio procent
Kostnadsersättningsstödet är avsett för företag där de externa transportkostnaderna utgör mer än tio procent av det totala driftskostnaderna. Stöd beviljas inte för transporter som uppkommer i samband med produktionen i form av transport av insatsvaror och förnödenheter.
I landskapsbudgeten finns 200.000 euro för stödet. Stödet kan maximalt uppgå till tio procent av de redovisade kostnaderna, men högst 100.000 euro. Exportstödet omfattas av EU:s de minimis-regler, som innebär att summan av mindre stöd som ett företag erhåller kan inte överskrida 300.000 euro under en treårsperiod.
Ansökan om kostnadsersättningsstöd för 2023 kan inlämnas elektroniskt fram till och med den 12 april.