Är det verkligen sant att alla som säljer lite fisk nu och då måste registrera sig från årsskiftet? Och vad händer med de som bryter mot denna nya förordning? Ålandstidningen frågar och byråchef Jenny Eklund-Melander samt fiskerikonsulent Tom Karlsson svarar.
FISKE Säg att jag är en hobbyfiskare som brukar sälja ett par sikar till Citylivs varje år - behöver jag bry mig om det som händer?
-Ja, alla som säljer fisk måste bry sig om den nya förordningen, säger Jenny Eklund-Melander.
Vad kan hända med mig om jag som hobbyfiskare säljer fisk och åker fast?
-Det är lite oklart än. Något slags straff blir det frågan om, men först när vi får det slutliga dokumentet på svenska kan vi ta ställning till vad som behöver göras.
Och vem är det i så fall som tar fast mig?
-Det faller på fiskeribyrån att övervaka detta.
Hur ska ni klara av att övervaka att de som köpr och säljer fisk inte bryter mot detta förbud?
-Det är något vi får fundera på. Till saken hör att vi även övervakar fiskhandeln. Det blir fråga om en stickprovsövervakning. De som köpt in fisk måste kunna uppvisa dokument som visar av vem de köpt sin fisk, säger Tom Karlsson.
Så även affärer och restauranger kan straffas om de köper fisk från oregistrerade fiskare?
-Som alla andra har även de en skyldighet att följa denna förordning.
Vad ska jag göra om jag vill fortsätta sälja fisk, men inte bryta mot lagen?
-Man fyller i en ansökan om att få bli införd i vårt register. Även båten ska registreras, säger Jenny Eklund-Melander.
Kostar det något att registrera sig?
-Nej, det är helt gratis. När man registrerar sig medföljer en rapporteringsskyldighet där man varje månad ska redovisa hur mycket man fiskat, vilka redskap man använt, hur stor fångsten varit och så vidare. Det innebär lite extra arbete, men de flesta som registrerar sig är ändå förvånade över hur lindrigt det är, säger Tom Karlsson.
Har ni blivit kontaktade av fritidsfiskare som vill registrera sig?
-Det är redan ett tiotal som kontaktat oss och lämnat in blanketterna. Jag väntar mig dessutom en hel del ansökningar till. Det finns en ansenlig mängd fritidsfiskare som säljer men inte är registrerade på Åland. Tills nu har de befunnit sig i lite av en gråzon.
Måste några nya lagar stiftas på Åland?
-Det är möjligt. Till exempel kan vi behöva se över sanktioner mot de som bryter mot reglerna, säger Jenny Eklund-Melander.
Fredrik Rosenqvist