Som Ålandstidningen har skrivit tidigare kunde Uppsala universitet, tack vare en donation från kommerserådet Anders Wiklöf, i våras satsa på en ny typ av hjärtforskning. Nu har det första halvåret av forskning genomgåtts vid Anders Wiklöf-institutet och redan i dag kan man enligt professor Johan Sundström visa upp anmärkningsvärda resultat.
Trots en rasande coronapandemi slog man upp portarna vid institutet för sex månader sedan och professorn sammanfattar själv, i ett pressmeddelande, det första halvåret med stor belåtenhet.
– Vi ska kartlägga nya riskfaktorer för att tidigt drabbas av hjärtinfarkt. Vi ska även leta upp tecken på livsfarliga hjärt- och kärlsjukdomar bland akutmottagningens patienter med hjälp av både artificiell intelligens (AI) och över 800.000 ekg:n (elektrokardiogram eller hjärtfilmer, reds.anm).
Påverkan på covid-19
Vid institutet har man anställt två analytiker och en postdoktor samt flera doktorander som har arbetat med projektet sedan starten.
Man har också genom laboratoriestudier upptäckt att vissa av dagens etablerade hjärtmediciner skulle kunna påverka risken för komplikationer vid covid 19-smitta.
– De nämnda medicinerna påverkar ämnen som viruset i sin tur använder som landningsplats i människokroppen, säger Johan Sundström i pressmeddelandet.
Genom att använda data från över en miljon människor som använder medicinerna ska man nu med hjälp av de senaste analysteknikerna kunna avgöra den eventuella kopplingen mellan läkemedlen och risken för komplikationer vid covid 19-smitta.
– Vi utvecklar också AI-baserade modeller för att förutspå sjukvårdsbelastningen av coronaviruset. Detta med hjälp av modeller från den nationella telefonrådgivningen, säger Johan Sundström.
Anders Wiklöf-institutets forskning och framsteg kan följas via deras hemsidor.
Peter Pussinen