Seminariet om framtidens fartygsbränsle, där Ålands teknikkluster stod som huvudarrangör, blev välbesökt. Åhörarna var överens om att seminariets tema var ytterst relevant.
SJÖFART Det råder inga tvivel om att sjöfarten kan komma ett genomgå stora förändringar de kommande decennierna. Nya, mycket stränga miljökrav och stigande priset på bränsle kan tvinga rederierna hitta alternativa sätt att driva sina fartyg.
Att det därför dykt upp många tekniker och andra personer från en rad åländska rederier, och även andra intresserade, till seminariet om just framtida bränslen och miljökrav är inte överraskande.
Enligt Dan Mikkola från Godby Shipping är det en självklarhet att alla rederier noga måste följa denna utveckling.
-De kommande miljökraven och frågor kring bränsle är oerhört viktiga frågor. Det är en självklarhet. Jag är själv ingen tekniker, men seminariet har varit jätteintressant.
Intresse för åländskt bolag
Ett åländskt bolag som Ålandstidningen tidigare skrivit om är Cleangas, som säger sig kunna spara stora pengar åt rederierna genom att rena bränslen genom gas ombord.
Florian Haug presenterade tekniken för säkert ett hundratal intresserade åhörare. Bolaget håller just nu på att genomföra en emission för att få in pengar.
-Jag har inte fått så många kommentarer på det jag presenterade, men det finns ett stort intresse. Emissionen pågår och det är många som visat sig vara intresserade.
Som en fabrik
För många av de som deltog i seminariet var det inte så mycket nytt som framkom eftersom de arbetar med dessa frågor varje dag.
-Nej, det är kanske inte så mycket nytt, men det är ändå bra att få allt samlat, säger Stefan Lemieszewski från Sjöfartsverket.
Frågan är då på vilket sätt fartygen ska drivas i framtiden. Bertil Arvidsson lyfter fram LNG, det vill säga flytande naturgas, som kanske det bästa alternativet.
Stefan Lemieszewski säger många av de nya idéerna innebär att fartygen blir för komplicerade, vilket är en utmaning.
-Ett litet bekymmer är att man strävar till att göra om fartygen till en fabrik, när det sist och slutligen bara handlar om att frakta passagerare och gods. Utmaningen är att göra de hanterbart och att personalen inte ska ställas inför de problem man har i en kemisk fabrik.
Ålandstidningen