Christel Sundman är ordförande för Ålands kenneldistrikt och hon säger att tanken med registreringen är god men att hon gärna hade sett ett smidigare förfarande. De flesta hundar på Åland är redan registrerade i finska kennelklubben.
– Vi som redan har registrerade hundar får göra allt i repris, det blir dubbelarbete. Dessutom är priset väldigt oklart och risken finns att priset skenar iväg för de hundägare som har många hundar. Men tanken är i grunden god, att id-märka våra djur både för deras och djurägarens säkerhet, säger Christel Sundman.
Hon säger att det varit väldigt luddiga uppgifter om vad det kommer att kosta att införa sina hundar i det nya registret som Livsmedelsverket förfogar över.
– Det har väl sagts att det inte ska kosta mer än ett par tior, men det kan bli mycket pengar för till exempel uppfödare med tolv valpar. Vi hade önskat att man hade kunnat samköra Livsmedelsverkets register med finska kennelklubbens register och det diskuterades men föll av någon anledning.
Christel Sundman säger att hon tror att det här kan komma att påverka priserna på valpar.
– Men jag hoppas att det ska gå att hålla priserna på en rimlig nivå. Vi får se vad konsekvenserna av det här blir, det är mycket som är oklart. När fångas exempelvis omärkta hundar upp, har veterinärerna någon anmälningsplikt? Men det är bara att invänta klarare direktiv.
Mer kontroll
Landskapsveterinär Maria Borgström säger att fördelarna med de nya reglerna är att man får mer kontroll både när det gäller djurskydd och smittor.
– Vi har ju nyligen till exempel haft ärenden där illegalt importerade djur farit illa för att de transporterats i undermåliga utrymmen. När man nu börjar ställa högre krav med registrering kan man också motverka för djuren ogynnsam handel, säger Maria Borgström.
Hon påpekar att det här är regler som hästägare och produktionsdjursägare redan lever med.
– Jag har förstått att det finns en del motstånd bland hundägare och har lite svårt att förstå det. Men det är ett förändringsarbete och sådant tar alltid lite tid.
Hon ser en tydlig fördel med att chippa de hundar som inte redan är chippade.
– I dag är många chip så kallade termochip, det vill säga man kan avläsa djurets temperatur vilket är väldigt smidigt om djuret blir sjukt, säger Maria Borgström.
Fakta hundregistrering
• Hundar födda från och med 1 januari 2023 ska id-märkas med mikrochip och registreras i Livsmedelsverkets nya hundregister senast tre månader från födseln.
• Hundar födda innan 2023 ska id-märkas och registreras under årets lopp 2023.
• Om hunden överlåts till en ny innehavare före tre månaders ålder ska den märkas och anmälas till registret innan den överlåts.
• Berör alla hundar, även blandraser.
• Varje hund som anländer till Finland från en annan stat för att stanna permanent ska vara märkt med ett mikrochip och i Finland anmälas till ett register inom fyra veckor från ankomsten eller innan den överlåts till en ny innehavare, om överlåtandet sker före tidsfristen på fyra veckor. Även hundar som tillfälligt vistas i Finland i mer än tre månader ska anmälas till registret inom motsvarande tidsfrist.
• Hundägaren skaffar märkningen (implantering av chip och identifieringsintyg) av en privat aktör (en veterinär eller någon annan person som är behörig att implantera mikrochip).
• Priset på registreringarna kommer att bestämmas genom en förordning från jord- och skogsbruksministeriet.
Källa: Livsmedelsverket