Det finns tre utmaningar som mänskligheten har att förhålla sig till: Den geopolitiska situationen, hållbarhetsfrågan och demografin. Det konstaterar Sveriges tidigare moderate statsminister Fredrik Reinfeldt under sin föreläsning på Näringslivsdagen på ett närmast fullsatt Alandica på torsdagseftermiddagen.
Världsmaktsordningen har i 500 år byggt på nationalstater och efter andra världskriget fanns en idé om att bygga fred genom kollektiv säkerhet.
– De som är stora ska vara snälla, och de stora ska sitta tillsammans och balansera varandra, säger han om det som låg till grund för Förenta Nationerna.
Problemet, säger Fredrik Reinfeldt, är att reglerna inte åtföljs.
– Om de stora inte längre är snälla, utan är värst och elaka slutar världslösningen att fungera. Det finns ingen kollektiv säkerhetsordning i världen, och då återgår den till hur det var tidigare: Att de stora gör lite som de vill. Det vill säga Putins Ryssland.
Han nämner Pax Americana, benämningen på en världsordning som domineras av USA ekonomiskt, politiskt och militärt.
– Det passade att ge USA världsledarrollen efter krigen med tanke på den amerikanska överlägsenheten. Problemet är att man inte skötte sin roll, säger Fredrik Reinfeldt.
Gränslöst självförtroende
Vietnamkriget i mitten på 1900-talet och efterspelet i framför allt Irak efter terrorattackerna den 11 september 2001 skapade ett starkt amerikanskt motstånd på olika håll i världen och lade bland annat grund för IS grundande, säger han.
– Eftermälet skapade en misstro mot USA och västerlandet och så kom en finanskris på det. Horder av människor trodde inte längre på det här och hela bilden av vad man vill ha för typ av ledning skiftade.
Här står vi i dag med allt mer högerpopulistiska politiker.
– Folkets röst, alltså den starke mannen vi trodde vi begravt, är tillbaka. Mannen med det gränslösa självförtroendet som berättar att de ska fixa allting. All ilska folket bär ska de stå upp för. Är man övertygad om att man har alla svar behövs ingen kritik, opposition eller granskande journalistik. Man vill sluta sitt land och gå ”nation first”. Nu är nationalismen tillbaka, vi är inte bara arga på varandra utan på alla utifrån. Den enda som kan skydda oss är han, folkets röst. Som Putin, Orbán, Xi Jinping och Trump.
Pax Americana-idén föll definitivt när Donald Trump blev president.
– Folket ville inte ta hand om resten av världen, och då rasade ett ben i världsmaktsordningen. Vi hittar inga motmedel när det kommer en rysk attack på Ukraina eller när det blir kaos i Gaza. Det finns inga muskler och samordning, säger Fredrik Reinfeldt och fortsätter:
– Nation first-idén skyddar allt från det som är utländskt och det blir en fara för alla i världen, särskilt för små, öppna ekonomier som handlar med export. Det handlar alltså också om oss.
Världsmarknad avgörande
Vi – Åland liksom Norden – är för små för att bara verka på eget område.
– Hela idén är kontakt med världsmarknaden, att få åtta miljarder att köpa finska, svenska och åländska varor. Allt bygger på fri och öppen handel som nu delvis bryts ner och försvåras. Det har lett till inflation och företag måste nu fråga sig vilka marknader de ska vara på. Vilka starka män är det vi möter?
Fredrik Reinfeldts uppmaning är att inte låta hat vara utgångspunkten eftersom det leder till inskränkta ledare.
– Röstar vi på de här männen fortsätter det. Och så småningom stänger de ner rösträtten, de är ju folkets röst så val behövs inte. Det här är inriktningen världen tar.
Han säger att upp till 90 procent av världen ligger under tryck av de världsledare han tidigare nämnde.
– Vi i Norden och några länder till står utanför, men också här har vi partier som stöder det här. Det är ett hot att ta på allvar.
– Ställ er frågan: Röstar jag på någon som försöker bygga tillit eller bryta ner tillit?