Konflikten kring Fyrens Marina i Lumparland är långt ifrån över. Fullmäktigeledamot Bengt-Olof Lindgren går starkt åt kommunens agerande, ordförande Raija-Liisa Eklöw kallar hans kritik "beklaglig". Inom kort hamnar områdets planering på fullmäktiges bord.
LUMPARLAND I lördagens tidning publicerades en insändare av fullmäktigeledamot Bengt-Olof Lindgren där han kritiserar Lumparlands kommuns beslut att arrendera strandnära mark åt aktiebolaget Fyrens marina. Marken ägs av Lemlands-Lumparlands församling som arrenderar den åt kommunen. Fyrens marina ska använda området för att bygga en gästhamn med övernattningsstugor.
Varför kritiserar du arrendeavtalet?
- Jag tycker inte om exploateringen av församlingens mark. Privat mark kan säljas vidare och man riskerar att marken kan hamna i icke-åländska händer, säger Lindgren.
Fyrens marina har gjort klart att man vill köpa marken när det 10-åriga arrendekontraktet löper ut.
- Marinan som sådan har jag inget emot, men det finns bättre platser. Kommunen har inte begärt marknadsmässiga priser för marken. Långnäs är ett exempel som jag skrev om i min insändare, där finns redan infrastrukturen. Där är förstås också priset ett annat.
Varit bortrest
Beslut har tagits om avtalet redan. Varför kommer du med kritiken först nu, istället för i december när frågan debatterades?
-Jag har inte haft möjlighet, på grund av mitt arbete som sjöman har jag inte varit hemma. Det har även gjort att jag missat fullmäktigemöten. Dessutom ville jag ha fakta först.
Finns det fler i fullmäktige som tycker som du om detta?
- Jag har inte diskuterat det här med dem. Men jag har pratat med lumparlänningar och det finns många som håller med mig.
Tror du inte att kommunen vinner ekonomiskt på marinan, genom att locka till sig besökare?
- I byggnadsskedet kan det generera pengar, men efter det är det tveksamt.
Osaklig kritik
Kommunfullmäktiges ordförande Raija-Liisa Eklöw har en helt motsatt åsikt.
- Det är förvånande och beklagligt att som beslutsfattare kritisera systemet fastän man själv är en del av det, säger hon och syftar på Lindgrens insändare.
Lindgren leder listan som är i minoritet i fullmäktige, Eklöw är med på den andra listan.
Hon tycker att idén med en båthamn är väldigt bra.
- Det är ett lyft för Lumparland, vi har så lite av sådan verksamhet här. Jag hoppas att planerna kan utvecklas till fullo, med en restaurang bland annat.
Varför har inte arrendeavtalet varit uppe i fullmäktige?
- Jag har själv ställt den frågan, för att försäkra mig om att allt går rätt till. Men den här typen av avtal tas på kommunstyrelsenivå, och det räcker. När det blir dags för byggnadslov och planering av området kommer det till fullmäktige, och då har även kommuninvånarna möjlighet att säga sitt.
Hon påpekar att Bengt-Olof Lindgren har alla möjligheter att påverka vad som beslutas om marinan framöver, särskilt som han är tekniska nämndens ordförande.
- Alla får ha sin egen åsikt, men jag anser att kritiken varit osaklig när det gäller det politiska beslutsfattandet och att man har gått till överdrift när det gäller miljöaspekten. Det blir mycket strand kvar som fortsättningsvis ägs av församlingen. Det handlar inte om att sätta halva Lumparland under asfalt.
Stort intresse
Fyrens marinas vd Lennart Joelsson konstaterar även han att arrendeavtalet är klart och att kommunen inte kan ändra sitt beslut.
- Det vi väntar på nu är att få miljötillståndet och alla papper klara. När det är färdigt inleder vi aktieteckningen. Vi har tidigare sagt att den förväntas inledas i mars och det håller vi fast vid.
Hur har intresset varit?
- Intresseanmälningar kommer in hela tiden, det har varit väldigt positiv respons. Och publicitet leder till ännu större intresse, även när det är kritik i form av insändare, säger han.
Ålandstidningen