Den nya handikappservicelagen gör att rullstolsburne Dennis Björk kan fortsätta jaga.
- Jag bröt flera revben då jag föll med huvudet före ner från jakttornet. Lagen ger mig rätt till en personlig assistent som kan hjälpa mig, säger han.
LAGTINGET När landskapsregeringens förslag till ny handikappservicelag debatterades i går fanns rullstolsburna Dennis Björk och Viveka Landgärds som åhörare på läktaren.
De välkomnar varmt den nya lagen.
- Lagen gör det lättare för funktionshindrade att fungera som fullvärdiga samhällsmedlemmar. Kommunen kan inte längre säga att man inte har råd, nu får vi subjektiv rätt till personlig assistent, säger Viveka Landgärds.
Aktiv fritid
För Dennis Björk är det viktigt att kunna fortsätta ha en aktiv fritid där jakten är ett viktigt inslag. Han pekar också på att det blir lättare att resa då en personlig assistent underlättar att ta sig fram.
- Det är svårt att ta sig iland och ombord på färjorna liksom att hämta mat från smörgåsbordet.
Viveka Landgärds tillägger att en viktig förbättring är att kommunen ska göra upp en serviceplan för den funtionshindrade.
- Och det får inte dra ut på tiden att börja ge servicen.
Äntligen!
Den nya handikappservicelagen är en blankettlag som följer motsvarande finländska lag. Den ersätter en lag från 1992 så socialminister Katrin Sjögren (Lib) fann det lämpligt att så här i Nobeltider travestera utropet "Äntligen!".
Förutom rätt till personlig assistent förs bestämmelserna om tolkning på teckenspråk från förordning till lag. Enligt lagen ska dagverksamhet ordnas utanför hemmet så att den funktionshindrade kan knyta och upprätthålla sociala kontakter.
Nära anhörig duger ej
Socialdemokraterna och de frisinnade ogillar att en nära anhörig inte får vara personlig assistent, annat än om särskilt vägande skäl talar för det.
- Om det är så man vill ha det, varför inte tillåta det? Det här bör social- och miljöutskottet ändra, sa Barbro Sundback (S).
Enligt Katrin Sjögren är tanken bakom att en nära anhörig inte ska vara personlig assistent att det ska hjälpa funktionshindrade ungdomar att frigöra sig från föräldrarna och skapa sig ett eget liv.
Kvinnligt företagande
En funktionshindrad ska kunna anställa personlig assistent genom en servicesedel som kommunen tillhandahåller. Det tror Sirpa Eriksson (Lib) kommer att uppmuntra kvinnligt företagande. Hon pekade också på att det blir viktigt för kommunerna att samarbeta för ge dagverksamheten. Också här finns utrymme för privata aktörer.
Flera ledamöter är bekymrade över hur kommunerna ska klara av de här nya uppgifterna, inte minst ekonomiskt. Dagverksamheten kommer att kosta kommunerna 200.000 euro, de personliga assistenterna lika mycket på årsbasis. Roger Jansson (FS) tror det är viktigt att landskapet börjar samordna.
Barbro Sundback hoppas på förändrad kommunstruktur för de funktionshindrades bästa.
- Vi får fundera vidare på det, sa Katrin Sjögren.
Fel språkbruk
Barbro Sundback vände sig mot språkbruket i lagen, att man talar om handikappad i stället för funktionshindrad. Roger Jansson stödde det och föreslog samtidigt att handikapprådet får en starkare ställning gentemot kommunerna.
- Det är risk att det blir ojämlik behandling av funktionshindrade i de olika kommunerna, sa han.
LR skriver i lagförslaget om annan ojämlikhet. Kvinnor med funktionshinder har på många sätt sämre livsvillkor än män med funktionshinder och i jämförelse med män utan funktionshinder är det ett mycket stort avstånd till funktionshindrade kvinnors livssituation, skriver LR.
Social- och miljöutskottet funderar vidare på lagförslaget.
Kerstin Österman