Det har väckt uppmärksamhet att läkare som förlorat sina yrkesrättigheter i Sverige på grund av brott eller vårdfel i många fall kunnat jobba i Finland. En granskning som gjorts av Svenska Yle visar att det finns 19 läkare som har förlorat sin legitimation eller fått sina rättigheter begränsade i Sverige. Av dem har alla utom en kunnat fortsätta arbeta som läkare i Finland.
Valvira, den myndighet som övervakar hälsovården i Finland, uppges ha fått information om de 18 läkarna från myndigheter i Sverige. Tolv av dessa har helt fråntagits sin legitimation i Sverige. De övriga har ålagts prövotid eller fått begränsade rättigheter att skriva ut recept.
En 59-årig kvinna, som blivit av med sin legitimation i Sverige på grund av 18 vårdfel, har kvar sina yrkesrättigheter i Finland, uppger Svenska Yle. I andra fall har läkare fått sin legitimation indragen i Sverige eller sina rättigheter begränsade till följd av alkoholism, narkotikaberoende, misshandel eller rattfylla.
ÅHS granskar ingående
Fyra av läkarna på listan har arbetat på Åland. I februari i år uppdagades att en svensk läkare som dömts för bedrägeri efter att ha sålt falska covidintyg fått jobb på Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) under ett annat namn. Efter att ledningen uppmärksammats på mannens bakgrund vidtogs åtgärder.
En 70-årig man förlorade sin legitimation i Sverige efter att han gjort nära tusen olovliga sökningar i patientdatasystem. Han uppges bo på Åland och får fortfarande verka som läkare i Finland.
Problemet med dömda läkare som flyttar har gjort att ÅHS numera gör noggrannare bakgrundskontroller av svenska läkare med de svenska tillsynsmyndigheterna.
– Vi är måna om att det ska finnas ett förtroende för läkarna inom ÅHS, oberoende av om Valvira anser att personen kan utöva sitt yrke, säger förvaltningsöverläkare Per-Anton Westerberg till Yle.
Kräver brott i tjänsten
Tre läkare har dömts för sexualbrott. I ett fall dömdes en man i 40-årsåldern 2019 till tre års fängelse för våldtäkt av barn då offret var 13 och 14 år. Han förlorade sin legitimation i Sverige, men har kvar sin legitimation i Finland.
Direktör Helena Mönttinen säger till Yle att Valvira utreder om en läkare utgör en fara för patienternas säkerhet i Finland.
– Enligt lag måste läkaren begå ett allvarligt brott i sitt arbete här för att vi ska kunna ingripa. Brott i privatlivet inverkar inte enligt nuvarande lag, säger hon i artikeln.