När det traditionella nyårsfirandet i Mariehamn ställdes in samlade de boende på Solberget ihop medel till ett eget fyrverkeri, på initiativ av Tomas Brunberg.
In i det sista var det oklart om polisen skulle bevilja tillståndet, men nu är det klart att fyrverkeriet blir av. Något ytterligare tillstånd krävs inte eftersom arrangemanget räknas som en privat tillställning som inte ger upphov till folksamlingar.
Fyrverkeriexperten Johan Holländer har anlitats till uppdraget, och det färgsprakande fyrverkeriet kommer att skjutas från piren nedanför Solberget, cirka 400 meter från bostadsområdet.
– Har vi vädrets makter med oss kommer det att synas vida omkring, då kommer alla kunna ta del av det men ändå hålla sig i smågrupper, säger Johan Holländer.
Cirka 60 familjer och privatpersoner, samt ett bostadsbolag och ett företag, har samlat ihop totalt 5.800 euro för att finansiera fyrverkerierna. Merparten kommer från de boende på Solberget med omnejd.
I ett pressmeddelande skriver Tomas Brunberg och Johan Holländer:
”Det är betydligt större än det traditionella stadsfyrverkeriet och ett av de största som har skjutits på Åland. Pjäserna skjuts till en höjd om 100 – 300 meter vilket gör det möjligt att beskåda effekterna på minst fem kilometers avstånd och dessutom utan större folksamlingar.”
”Tanken med det gemensamma fyrverkeriet är att skjutandet skall samordnas till en plats vid ett bestämt klockslag i stället för att det skjuts okontrollerat från flera platser och dessutom flera timmar innan och efter tolvslaget.”
”Fira lugnt”
Det är tillåtet för privatpersoner att utan tillstånd från räddningsmyndigheterna avfyra fyrverkerier på nyårsafton från klockan 18:00 – 02:00.
”Fira lugnt, var försiktig med fyrverkerierna och håll avstånd”, uppmanar kommissarie Nina Rasmus.
– Vi har inga åsikter som sådana kring fyrverkerierna vid Solberget. De arrangerade fyrverkerierna är bättre ur ett säkerhetsperspektiv. Det viktiga är att säkerheten kring arrangemanget upprätthålls, fyrverkerier har ett regelverk kring sig och det är vad som gäller från vår sida, säger Lennart Johansson, räddningschef för Ålands landskommuner.