Ann-Louise Djupsund säger att legionellan kunde konstateras efter att en person fick symtom.
– Vi har varit i kontakt med personen efteråt och personen mår nu bra. Men visst kom det hela som en chock för oss.
Ann-Louise Djupsund säger att inga överskridande värden har upptäckts varken i restaurangen eller på andra våningar utan är begränsade till de två rummen på våning fyra.
– Hotellet kommer vara öppet och fungera som vanligt. Våra gästers säkerhet och välbefinnande är av största vikt och vi har ett nära samarbete med Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet ÅMHM och följer alla riktlinjer och rekommendationer för att säkerställa en säker vistelse på hotell Arkipelag.
Hur har legionellan kunnat uppstå?
– Det håller man på och undersöker som bäst. Vi har en teori men jag går ogärna ut med någonting förrän vi vet med säkerhet.
I pressmeddelandet som skickades ut under onsdagen står att legionellabakterien inte sprids från person till person eller genom dricksvatten, utan överförs som vattenaerosoler vid inandning till exempel från duschar eller bubbelpooler.
Är smittkällan en bubbelpool?
– Nej det är det inte.
Varför väntade ni några veckor med att gå ut med ett pressmeddelande?
– Alla beslut vi tagit har gjorts i samråd med ÅMHM. Vi ville kartlägga situationen först. Ganska snabbt hade vi en bild och kunde isolera rummen. Men vi har haft info på vår hemsida och ÅHS har också haft information på sin hemsida.
Man kommer nu att fortsätta ta prover och följa upp situationen.
– På ett sätt är det tur att det så här års är ganska lugnt. Vi har hela tiden kunnat placera gästerna på tryggt avstånd från rummen, säger Ann-Louise Djupsund.
Enligt ÅMHM-chefen Helena Boman är legionellautbrott på Åland ovanliga och det finns ingen större anledning att känna oro.
Vad är viktigast att tänka på?
– Man blir inte smittad av legionella genom att dricka vattnet. Detta innebär att verksamheter så som restauranger inte påverkas. Man kan däremot bli smittad genom att andas in förorenat vatten i form av finfördelade vattendroppar i luften, till exempel när man duschar. Man behöver få ner bakterierna i lungorna för att bli smittad. Legionella smittar heller inte mellan personer.
Legionärssjuka yttrar sig som en lunginflammation med oftast hög feber, huvudvärk och muskelvärk. Diarré förekommer ofta. Sjukdomsbilden är ibland mycket allvarlig, särskilt då sjukdomen nästan alltid drabbar personer som av någon anledning har nedsatt immunförsvar. Om man upplever dessa symptom så ska man kontakta sjukvården för rådgivning.
Finns det anledning att känna oro?
– Nej, jag anser inte att det finns anledning att vara orolig. Arkipelag går ut med information för att säkerställa att personer som av någon anledning har nedsatt immunförsvar blir informerade. Problemet är konstaterat på våning fyra och saneringsarbete pågår.
Ser du allvarligt på det här utbrottet?
– Även om det är väldigt ovanligt så kan sjukdomsbilden bli mycket allvarlig det är därför viktigt att ta dessa resultat på allvar. Med det sagt anser jag att Arkipelag tagit tag i problemet och genomfört många samt omfattande åtgärder. Det finns en god förståelse för de krav vi som myndighet ställer och i denna komplexa problembild anser jag att de tar frågan på stort allvar.
Varför uppstår legionella?
Legionellabakterien är vanligt förekommande i jord och vattensamlingar. I olika typer av vattensystem kan bakterierna växa till sig och kan sedan vara en risk vid inandning av aerosoler som bildas. Risk finns för att legionellabakterier växer till på grund av för låg temperatur, särskilt om vattnet blir stillastående. Tillväxten gynnas av den biofilm som nästan alltid finns på väggarna inne i vattentankar, vattenledningsrör och duschslangar.