För lite dödvikt, slagsida, trasiga bogportar och felaktig styrningsanordning för bilhyllorna.
Rapporterna om Skarven har duggat tätt, inte minst efter Landskapsregeringens två utredningar.
Nu tar nypensionerade Göran Holmberg bladet från munnen.
SJÖFART Göran Holmbergs första presskonferens slutade i en total låsning mellan honom trafikavdelningens chef Niklas Karlman. Holmberg hade kallat till presskonferens ombord på Skarven, och Karlman störtade iväg till färjan för att omedelbart avbryta pressmötet och tvinga Holmberg att lämna fartyget.
I måndags gick han i pension. Därmed är han fri att säga vad han vill, åtminstone enligt honom själv. I går höll han sin efterlängtade presskonferens.
- I går hade jag 40 år och 8 månader inom förvaltningen. Jag har bland annat varit med om att ta fram alla landskapsfärjor, alla linfärjor och organisera oljeskyddet inom landskapet. Jag var med när Cinderella övertogs från konkursboet, och mätte fartygets djupgående och stabilitet.
1999 påbörjades projekteringen inför den nya landskapsfärjan som skulle trafikera Föglö. Efter en period av arbete lades projektet på is, och återupptogs 2006.
Nya regler gällde
- Då gällde de nya EU-reglerna om upphandling, och av de varv som svarade på vår offert var varvet i Klaipeda det billigaste. Det skiljde 5 miljoner euro mot närmaste konkurrent. Kontraktsförhandlingar inleddes på hösten 2006, och den 22 februari 2007 var det arbetet klart. Under resans gång diskuterades åtminstone 100 olika förslag.
Från början var Skarven en öppen färja, alltså utan överbyggnad för och akter om sittsalongen.
- För att manifestera att det rörde sig om en öppen färja skulle man ha ett öppet hål på varje sida av salongen.
Under budgetarbetet inför bygget reserverade man 200.000 euro för oförutsedda utgifter. De pengarna fick gå till en överbyggnad.
- Men man ska komma ihåg att färjan alltså blev 5 miljoner euro billigare än om vi byggt färjan någon annanstans.
Holmberg har också synpunkter på fartygets vikt och den totala prislappen. Landskapet har vid flera tillfällen lyft fram oväntade tilläggskostnader som kommit fram efter hand.
Tvungen byta båt
- Det är ju så att varvet räknar fram en kostnad utifrån de specifikationer beställaren lämnar. Men sedan är det upp till klassningssällskapet att kräva ändringar, och då kostar det extra. Några exempel var skeppsbåten som fick bytas ut, och hissen uppfyllde inte EU:s normer för handikappsanpassning och fick också bytas ut.
Överbyggnaden diskuterade han med Runar Karlsson, säger han. Men Holmberg erkänner att han inte är någon stor vän av byråkrati.
- Jag har försökt rationalisera. Som med reseförordningarna. Inför varje resa måste man ha ett sådant. Jag försökte förenkla det där förfarandet, och medelvägen blev till slut att jag fick redovisa alla resor månadsvis. Och alla små detaljer kring Skarven är inte föredragna, men jag har talat med Runar Karlsson om det här.
Att bogporten behöver repareras är han överens med landskapsregeringen om.
- Vi märkte under övningarna att bogvisiret inte fungerade som det skulle. Lloyds kom hit med en representant, och han föreslog att vi skulle reparera det tillfälligt. Under tiden stannade han på Åland, för att kunna inspektera arbetet dagen efter. Tanken var då att få Skarven i trafik så fort som möjligt, så hade man kunnat åtgärda bogvisiret permanent vid nästa årsdockning.
Allt stoppades
Så blev det nu inte. Med två timmars svetsarbeten kvar stoppade trafikavdelningen allt arbete. På eftermiddagen hölls den abrupt avslutade presskonferensen ombord på Skarven, och senare samma dag plomberades Holmbergs arbetsrum - en åtgärd som gjorde att Holmberg anmälde arbetsgivaren till facket, och så småningom ska det också bli rättssak.
- Jag upplever det som att jag har blivit misshandlad och utestängd av min arbetare, utan någon formell grund. Jag har inte sett något skriftligt beslut, och inte fått någon varning. Man kan inte behandla tjänstemän hur som helst.
Hur tycker du att media har skött rapporteringen kring Skarven?
- Jag tycker att man hela tiden har fört fram något negativt. Alltså, här får man en billig färja till Åland. Massmedia kunde ha lyft fram en mer positiv attityd. Men samtidigt har mycket av det negativa kommit från landskapsregeringen.
Vad ska du göra nu, som pensionär?
- Jag har inte haft semester sedan 2006. Jag är gammal, ganska trött och jag är bitter. Samtidigt har jag levt med allt det här så länge, det blir en verklig omställning nu. Jag har fått en förfrågan från ett ministerium om att bistå i upphandlingen av två färjor. Men inte i Finland. Mitt renommé där har skadats av allt det här.
Fredrik Granlund