Byggandet av segeljakten Alanta går in på sluttampen. På varvet i Sjökvarteret byggs den 14 meter långa jakten av åländskt virke och sjösättningen planeras ske under Tall Ships Races den 22-25 juli.
Sedan byggstarten 2017 har Segeljaktsföreningen Alanta hållit ögonen öppna efter en blivande mast. Någonstans ute i skogarna hoppades de på att det fanns en tillräckligt lång och spänstig gran.
– Vi har varit i skogen i Lemland, Lumparland, Geta, Jomala och Eckerö. Men Allan råkade hitta den på betydligt närmare håll, säger Emil Weyland, byggnadsingenjör.
Riggmästare Allan Palmer bor i Ytternäs och det var tidigare i år när han var ute på vinterpromenad som han oväntat hittade Alantas mast. Bland ett par resliga träd vid Segelmakargatan såg han en 17,5 meter hög, kvistfri gran. Allan Palmer tog kontakt med Mariehamns stad som var med på noterna och beviljade tillstånd att använda den.
Nästa steg var att såga ner den höga granen vilket inte är alldeles okomplicerat att göra, särskilt i ett bebyggt område. Men Allan Palmer har lång erfarenhet som skogsarbetare och vet hur man gör.
– Det viktiga när man fäller ett sådant här träd är att det inte ramlar ner för snabbt, då kan det få skador. Jag riktade det mot några tallar så att den skulle landa mjukt, men den får inte heller fastna i trädklykor. Bara man vet hur det ska göras och det blåser från rätt håll brukar det gå bra, säger Allan Palmer.
Byggmästare Petter Mellberg menar att det har sparat massor av tid, kraft och pengar att granen var så lättillgänglig.
– Det fanns träd i skogen vi hade kunnat använda men det här fanns i stan, det var bara att köra fram. Mitt ute i skogsterräng kan det vara väldigt besvärligt, säger Petter Mellberg.
– Och jag som hade hoppats på att vi skulle bli tvungna att dra ut vår mast med häst, säger Emil Weyland skämtsamt.
Smärtfri transport
Karlssons schakt och transport hade under tisdagen fått uppdraget att frakta den 17,5 meter långa granen från Ytternäs till Sjökvarteret, inklusive en 13,5 meter omkullblåst tall som ska användas som bom på Alanta. Ålandstidningen följde färden genom stan, som var genomtänkt på förhand.
– Man måste tänka på ruttplanen så att man inte fastnar i någon korsning. Vi har en bil som kör bakom med varningsblinkers på, säger Kenneth Karlsson.
Jesper Karlsson satt bakom ratten på lastbilen och berättar att han valde att köra runt via Ålandsvägen och sjukhusrondellen för att undvika de snäva korsningarna inne i stan.
– Det gick utmärkt, jag körde sakta, säger Jesper Karlsson när han parkerar vid Sjökvarteret.
Nu är den blivande masten säkert placerad vid varvet och båtbyggaren Thomas Lindholm ser fram emot att sätta i gång med hyvling och putsning. Han räknar med att få användning av sin precisionsförmåga.
– Stammen är inte för tjock, vi kommer aldrig kunna sätta någon såg i den. Det blir mer att jobba med ögat och få upp en rak yta. Det blir ett sakta, sakta jobb, säger han.
Segeljakten Alanta
Alanta är en rekonstruktion av en åländsk jakt från början av 1800-talet. Projektet drivs av Segeljaktsföreningen Alanta r.f.
Jakten är cirka 14 meter lång och 4 meter bred. Den är däckad och har övernattningsmöjligheter för ett mindre sällskap. Bygget har skett på traditionellt åländskt vis helt i furu och på klink utan mallar.
Alanta är en del av den samnordiska satsningen att klassa klinkbåtsbygge som ett immateriellt kulturarv i Unescos förteckning.