Ålandstidningen har i flera omgångar skrivit om Justitieombudsmannens inspektion av förvaringslokalerna på ms Baltic Princess i november i fjol. Inspektionen visade på flera brister, och ledde till flera fortsatta utredningar.
En sak som framkom var att de lokaler på fartyget där man placerar personer som tas i förvar inte har granskats och godkänts av en polisinrättning, något som strider mot lagen.
I fallet ms Baltic Princess gäller att Finland är flaggstat och Mariehamn hemmahamn och i mars vände sig därför JO till både Ålands polismyndighet och polisinrättningen i Sydvästra Finland för att få svar på vem som borde gjort granskningen.
Ålands polismyndighet har nu lämnat sitt svar, och menar att de förvaltningsuppgifter det är fråga om inte ligger inom lagtingets lagstiftningsbehörighet, och därmed inte på eget bord.
Finlands behörighet
Enligt Ålands polismyndighet är det inte möjligt att genom stadganden i en lag som lagen om privata säkerhetstjänster, vilken gjorts tillämpbar på Åland genom en landskapslag, överföra uppgifter på åländska myndigheter inom rättsområden som ligger på Finland, alltså skyddandet av de grundläggande fri- och rättigheterna.
”Fartygets hemmahamn blir i denna kontext irrelevant. Om rättsområdet enligt självstyrelselagen åligger riket och inget annat framgår av överenskommelseförordning måste utgångspunkten vara fartygets flaggstat med följden att övervakningen av verksamheten utgör en riksangelägenhet”, skriver polisen i yttrandet.
När det gäller lagkravet på att ordningsvakter på fartyg som angör hamn ska göra en anmäla till närmsta polisinrättning om eventuella förvar konstaterar Ålands polismyndighet att det ibland hänt. Man anser dock att kravet på att överlämna en rapport är problematiskt då Åland inte utgör någon ändhamn för merparten av fartygen, vilket innebär att hamntiden ofta kan räknas i minuter.
”Det är också sällan den frihetsberövade har sin hemvist på Åland”‚ skriver man.
Behövlig granskning
Avslutningsvis konstaterar Ålands polismyndighet att JO:s granskning är både välbehövlig och välkommen.
”För polismyndighetens del är JO:s tolkning gällande åländska myndigheters behörighet att granska och godkänna förvaringsutrymmen ombord på fartygen speciellt angelägen och kommer att påverka hur myndigheten i framtiden väljer att organisera denna del av verksamheten”, skriver man.
Landskapsregeringen har också lämnat ett yttrande till JO där man förenar sig i polismyndighetens synpunkter.