Varje år publiceras den internationella rapporten World Happiness Report som visar hur lyckliga världens befolkningar är i mer än 150 länder. För sjätte året i rad har Finland kammat hem en förstaplats, tätt följt av sina nordiska grannar, några europeiska länder, Israel och Nya Zeeland.
– Många finnar blir nog spontant lite förvånade, konstaterar Åse Fagerlund om resultaten.
Varför tror du att vi blir förvånade?
– Det är den här kulturella bilden att man är lite melankolisk och inte slår sig för bröstet. Man är lågmäld, men nöjd med sitt liv.
Rapporten baseras på nationella enkäter där människor har fått svara på hur nöjda de är med sitt liv på en skala från noll till tio under tre år.
– Man frågar inte om människor är extroverta eller högljutt glada, man frågar om de är nöjda med sitt liv och det är de uppenbarligen år efter år, säger Åse Fagerlund.
Bra stöd av nära och kära
Rapporten baseras med andra ord på den subjektiva uppfattningen om individens välbefinnande. En stor del av resultaten, över tre fjärdedelar, kan förklaras av följande faktorer: BNP per capita, livslängd, socialt stöd, frihet att göra val i sitt liv, generositet och korruption.
– Hur mycket får man tillgång till landets resurser, hur många år kan man förvänta sig att leva friskt i ett land, hur ser det sociala stödet ut, hur generös är man och litar man på staten?
Det sociala stödet handlar om att ha vänner och familj som ställer upp när man behöver dem.
– Många finländare svarar att stödet är högt.
“Mycket att uppskatta”
Finland får även höga poäng på frihetsskalan.
– Vi har möjligheter när utbildningen är gratis. Man kan utbilda sig till det yrket man vill och är inte begränsad av att vara född i en rik familj.
Generositetsfaktorn har stigit världen över sedan pandemins start.
– Människor som är generösa mår bra och samhällen som är generösa mår bättre.
Allt som allt är Finlands resultat något vi borde vara stolta över och uppmärksamma mer enligt Åse Fagerlund.
– Många av dessa faktorer som man ser i samhället kan vi vara stolta över. Resurserna är så pass jämnt fördelade, människor mår bra och man har frihet att välja. Det finns mycket att uppskatta.
Mer generositet på Åland?
Andra länder som rankar högt i rapporten framhäver gärna sina goda resultat, något som inte märks särskilt mycket i Finland.
– I Danmark lyfter man det som en produkt för landet med sitt koncept “hygge”.
I marknadsföringssammanhang är “världens lyckligaste land” ingen dålig slogan.
– Finland skulle kunna använda sig mer av det om man tänker på turism och invandrare som behövs. Vi kan marknadsföra landet med det.
Åse Fagerlund tycker att det skulle vara intressant att göra en motsvarande undersökning på den åländska befolkningen. Rent spontant tänker hon att även Åland borde ligga väl till.
– Åland har sociala nätverk som fungerar. Jag undrar hur det ser ut med generositeten, är man mer generös för att man är närmare i mindre kommuner?