– Huvudmålet med projektet är att sänka hamnarnas koldioxidutsläpp, säger Dan Sundqvist, som är informatör för Central Baltic-programmet vid landskapsregeringen.
Det är frågan om ett treårigt gränsöverskridande projekt som heter ”Sustainable flow” och budgeten är på 3,4 miljoner euro. Interreg Central Baltic programmet finansierar projekt inom mellersta Östersjön som innefattar Estland, Finland, Lettland och Sverige. För programperioden 2021–2027 har programmet avsatt 122 miljoner euro för projektfinansiering. Under föregående programperiod 2014–2020 fick åländska organisationer cirka sju miljoner euro i projektfinansiering.
– Det är Satakuntas yrkeshögskola som leder projektet men flera andra samarbetspartners finns, bland annat Sjöfartsverket i Sverige, Tallinns tekniska universitet och Fintraffic, säger Dan Sundqvist.
Högskolan på Åland deltar också och fyra anställda där ska arbeta med projektet deltid.
Solceller i hamnterminalen
Alternativa energikällor i hamnarna ska utredas och i Mariehamns hamn ska det utredas hur solceller skulle kunna användas i hamnterminalen.
Meningen är att ta fram digitala verktyg för att minska utsläppen och som ska kunna användas i större skala längre fram.
Också hamnarna i Riga, Tallinn, Raumo, Björneborg, Norrköping och Oxelösund är med i projektet och fungerar som pilothamnar.
Under den förra programperioden för Central Baltic satsades det på projekt som bland annat Smart Marina för gästhamnarna, Coast4us som skapade hållbara planer för kustzoner och Seabased som fokuserade på Östersjöns övergödning.