Marginalerna för dagligvaruhandeln har inte förstärkts under den här inflationsperioden utan de är oerhört pressade och har kommit ned, det säger Niklas Lampi, vd för Mariehamns parti och Mathias Eriksson som ingår i K-kedjan med anledning av kritiken. Mats Nylund menade att det är lätt att se att pengarna går till dagligvaruhandeln som gör rekordresultat år efter år och att det är få jordbrukare som direkt säljer till handeln, de flesta går via ett mejeri, slakteri, packeri eller förädlingsindustrin.
Niklas Lampi tycker att kritiken som framfördes var väldigt svartvit.
– Inköpspriserna har drastiskt höjts och kostnadsnivåerna att driva handel har varit kraftigt stigande med höjda el- och transportkostnader. Det är sist och slutligen slutkunden som bestämmer och där finns förstås en smärtgräns. Men det är ingen som sitter och bygger kassavalv i det här läget utan alla led är pressade, säger Niklas Lampi.
Samtidigt har han en stor förståelse för producenternas svåra läge.
– De lokala producenterna har det jättetufft. Gödsel- och foderpriser är ett skämt just nu och jag förstår deras oro.
Vad kan de stora kedjorna göra för att hjälpa upp situationen för producenterna?
– Vi jobbar hela tiden med försäljning av lokala produkter för det vet vi att våra kunder vill ha. Det är att fortsätta lyfta fram de lokala produkterna och göra olika typer av samarbeten. Vi har exempelvis kört Ålandsveckor i våra butiker, säger Niklas Lampi.
Han välkomnar den undersökning som Konkurrens- och konsumentverket (KKV) ska göra under våren där man ska undersöka prisbildningen i livsmedelskedjan och utreda vart pengarna egentligen går.
– Det är väl jättebra att det görs. Det blir intressant att se vad man kommer fram till, säger Niklas Lampi.
Nöjda leverantörer
Bengt Vinberg är branschdirektör för Varuboden-Osla i S-gruppen. Också han lyfter fram att inköpspriserna stigit samtidigt som energi och transportkostnaderna ökat.
– Vi har 200 egna lokala leverantörer som vi har kontrakt med. Av dem kommer många från Åland. Åtminstone har inte jag hört om något som helst missnöje vad gäller priserna där, utan vi kommer bra överens, säger Bengt Vinberg.
Han å sin sida tycker att undersökningar som den som KKV ska göra ofta blir lite oklara.
– De har gjorts förut och jag tycker det är svårt att utgående från dem dra några egentliga slutsatser.
Granska mellanled
Sparhallen ingår inte i någon egentlig kedja men Sparhallens vd Dan-Johan Dahlblom säger att de senaste årens vinster inom dagligvaruhandeln mest beror på coronaåren.
– Då kunde man inte åka någon annanstans och handla, man gick inte på restaurang utan istället kunde många lägga lite extra på maten då man handlade. Min uppfattning är att handeln nu håller på och förlorar i lönsamhet, säger Dan-Johan Dahlblom.
Samtidigt säger han att det stämmer att jordbrukarna har fått allt större kostnadsökningar.
– Jag tror att det finns mellanled i kedjan som behöver granskas. Hur mycket av pengarna fastnar i olika led i samband med förädlingen och energi- och transportkostnader?
Han menar att allt inte kan skyllas enbart på handeln.
– Nej, kanske producenterna behöver organisera sig bättre för någonstans spricker det ju, det är någon som säljer för billigt. Sammantaget behöver de arbeta tillsammans och vara tuffare i förhandlingarna med dem de säljer sina produkter till, säger Dan-Johan Dahlblom.