Nu är S-market på Åland på riktigt. I dag klockan tio slås dörrarna för Varuboden upp i Möckelö. Ungefär 10.000 produkter finns i hyllorna och priserna ska vara samma som i Finland.
NÄRINGSLIV Dagen före öppning är det full fart i butiken vid rondellen i Möckelö. Överallt står personal och packar upp varor, fyller på hyllor eller sätter upp prislappar. Ett balanserat kaos råder som personalen själv uttrycker det. Under ungefär två veckors tid har varuleveranser anlänt med jämna mellanrum för att få hela sortimentet på plats till i dag.
-Man kommer att känna igen sig om man varit i en S-market förut, säger Bengt Vinberg, kedjedirektör för S-gruppens Varubodar.
Inredningen i butiken är i stort sett samma som på andra ställen i landet. Tanken är att man också ska känna igen priserna.
-Vi ska försöka ha samma priser som där. Den ultimata tanken är att vi ska hålla de lägsta priserna på Åland, precis som på fastlandet, säger Bengt Vinberg.
En skillnad finns dock mot butikerna i Finland. Här finns hyllornas prisetiketter bara på svenska.
-De som inte finns på svenska från början översätter vi och skickar tillbaka för att få riktiga etiketter, säger Bengt Vinberg.
Utbudet ska utvecklas
10.000 produkter finns på hyllorna. Både svenska, finska och åländska produkter. Från välkända märken till billigare alternativ som Coop och Rainbows.
- Vi har valt det vi tror är viktigt för ålänningarna att ha. Men vi kommer hela tiden att utveckla sortimentet, säger butikschef Nina Fagerström.
Den stora utmaningen ligger också i just sortimentet.
-Att vet vilket som är den "rätta" mängden att ta in av varje sak så att vi får rätt rutiner. Nu har vi valt efter vad vi tror, säger Nina.
En manuell delikatessdisk ryms också i butiken. Den bestämmer Johan Mattsson över. Fisk, kött och charkuterier kommer finnas där.
-Och halvfabrikat som som fyllda schnitzlar, för att underlätta matlagningen för familjer, säger han och tillägger:
-Sen kommer vi också att ha egengravad lax.
Många hyllor att fylla
Under högsäsong ska butiken ha ungefär 30 anställda. Under lågsäsong runt 20. Många av personalen har gått på utbildning inför öppningen. I en till fem veckor har de utbildats inom olika ansvarsområden i butiken så som kundrådgivning och försäljning.
Siv Mattsson är en av de anställda. Under drygt två veckors tid har hon jobbat med att färdigställa butiken inför i dag.
- Det känns roligt bygga upp och vara delaktig i det hela, speciellt för mig som förut haft butik. Senast tömde jag alla hyllor i butiken. Nu får jag fylla hyllor på nytt. Det känns extra roligt, säger hon.
Letar samarbetspartners
I Finland är s-gruppen stor och innefattar också bland annat restauranger, hotell, butiker, kaféer och bensinstationer.
Hur ska ni locka ålänningar att skaffa s-kort när det inte går att erbjuda samma förmåner här som i Finland?
-Det är en utmaning. Men vår plan är att vi ska utveckla partnerskap med lokala företag här. Och som ägarkund här kan du alltid ta del av förmånerna i fastlandet när du reser där, säger Bengt Vinberg.
För den som redan är ägarkund i Finland är det också möjligt att byta till att bli ägarkund på Åland istället.
Ålandstidningen