För tio månader sedan köpte landskapsregeringen (LR) en begagnad färja från Norge för 3,6 miljoner euro – nu har ms Ådan angjort kajen i Möckelö.
Ådan, som tidigare hette ms Fedjefjord, tas i trafik på Åva-Osnäslinjen i maj 2023. Men redan på söndag inleder fartyget sin tjänstgöring då hon vikarierar ms Skarven på Föglölinjen i två veckor.
Fakta om ms Ådan
Ägare: Ålands landskapsregering.
Hemort: Mariehamn.
Fartygstyp: Ro-Ro passagerarfartyg.
Byggnadsår: 2001.
Dräktighet: 2.232 GT/1.088 NT.
Längd: 63,55 meter.
Bredd: 13,2 meter.
Djup: 4 meter.
Frihöjd bildäck: 5 meter.
Brändö kommun har döpt färjan. Enligt traditionen har landskapsfärjorna sjöfågelnamn. Kommunfullmäktige röstade mellan tre förslag: Svanen, Ådan och Anden. Ådan vann omröstningen med 8-2 mot Svanen.
I går bjöds pressen på en visning av ms Ådan. Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) är klart nöjd med att ha fartyget på plats.
– För priset vi har betalat är det en väldigt god affär. Om man jämför kostnaden för en splitterny färja med en lite bättre begagnad får man mer färja för pengarna. Den här storleken på färjor växer inte på träd, det är en bra färja i gott skick, säger han.
Sedan ms Ådan byggdes 2001 har hon ägts av färjerederiet Norled AS, som skött underhåll och reparationer precis som man ska.
– Om ett fartyg ägare ofta brukar skicket bli sämre. Att fartyget har haft en och samma ägare hela tiden gör mycket för skicket, säger Joel Karlsson, landskapets tekniska inspektör.
Rymlig salong
Ådan kan lasta cirka 40 personbilar. Däckets storlek kan jämföras med ms Skarvens. Frihöjden på bildäck är fem meter, det högsta av alla skärgårdsfärjor.
Fartyget tar cirka 150 passagerare, och salongen känns rymlig, ljus och fräsch. De blåa sätena får tummen upp efter en provsittning, de är bekväma att sitta i. Servering blir det också, det finns ett avsett utrymme samt ett kök med spis.
Uppe på kommandobryggan väntar Mats Sundqvist, vd för Sundqvist investments. Han skötte den drygt tre dygn (lördag till tisdag) långa körningen från Stavanger till Möckelö, en resa som gick problemfritt.
– Ådan är riktigt bra att köra. Det som skiljer den här båten från de flesta i landskapet är manöversystemet och att den går lika bra att köra åt bägge hållen. Den har en propeller i båda ändarna och mycket goda manöverengenskaper, säger han.
Van med sjögång
Under torsdagen ska Ådan provtilläggas i Svinö och Degerby. I dag är det bara där färjan passar med färjfästet. Ådan kan komma i drift i Åva-Osnäs först när ombyggnaden av färjfästet är klar i vår.
– Jag brukar få frågan om varför man inte kan sätta in den här färjan var som helst, det är för att klaffarna måste passa ihop med färjfästet, säger Christian Wikström.
LR genomför ett projekt där färjfästena standardiserats, just för att färjor ska kunna flyttas mer flexibelt än i dag.
– Färjfästena byggdes på sjuttotalet, de slits med tiden och behöver bytas ut. Det är en viktig grund som måste finnas, säger Christian Wikström.
Meteorologiska institutet har lovat kraftiga vindar under torsdagen som sammanfaller med testkörningen, men ms Ådan är van att gå i hård sjögång.
– Den har gått i Fedje, det är väldigt blåsigt. Både besättning och befolkning har varit nöjda med fartyget, säger Christian Wikström.
2019 råkade Ådan ut för en grundstötning på grund av kraftiga vindar. 15 passagerare och sju besättningsmän var ombord, ingen skadades.
– Det genomfördes reparationer efteråt, det är inget som påverkar prestandan, säger Christian Wikström.
Bränsleeffektiv
I maskinrummet finns fyra dieselelektriska motorer. Motorerna drivs med diesel som alstrar ström, som sedan används för att driva fram båten.
– Man har i gång så många man behöver för tillfället. När man trycker på gasen går följande motorer automatiskt i gång, säger Christian Wikström.
LR fick med en reservmotor på köpet.
– Det betyder att vi kan lyfta bort en motor precis när som helst. Det finns alltid en reservmotor, till skillnad från våra andra färjor som oftast bara har en huvudmotor. Händer något med en sådan motor stannar trafiken av, säger
Niklas Karlman, biträdande chef vid infrastrukturavdelningen.
Hur modern är Ådan jämfört med de andra skärgårdsfärjorna?
– Skarven är ett nyare fartyg än Ådan. Men det intressanta är att om man tittar rent tekniskt på hur Ådan är konstruerad är hon det modernaste fartyget, säger Christian Wikström.
– Ådan har ett dieselelektriskt maskineri, en elmotor som driver propelleraggregaten. Motorerna går i gång efter förbrukningen ombord, då blir effekten optimal. Ådan är äldre än Skarven men har ett bättre koncept, säger Joel Karlsson.
På fredag klockan 15 är allmänheten välkommen att komma och titta i det nya fartyget vid landskapets hamn i Möckelö.