Ålandstidningen skrev i gårdagens tidning om Kommunernas socialtjänsts (KST) förbundsstämma och beslutet som innebär att KST måste minska sin budget för 2024 med en halv miljon euro samt att kostnaderna inte får stiga med mer är 1,5 procent 2025 och 2026.
Vad händer nu?
– Budgeten är klar, stämman beslöt att godkänna den. Så vi har en budget men måste hitta besparingar, säger Runar Karlsson.
Det blir styrelsens uppgift att fördela minskningarna.
– Problemet är att det är väldigt svårt att se hur man kan göra det utan att bryta mot lagen. Det finns många subjektiva rättigheter och tjänstemännen får inte bryta mot lagen med öppna ögon, säger Runar Karlsson.
Nästa ordinarie styrelsemöte är i mitten av november.
– Men vi måste träffas tidigare och diskutera vad vi ska göra.
Förvaltningen måste också fundera på vad man kan göra och vilka konsekvenser det får, säger Runar Karlsson.
– Det förebyggande arbetet, det som inte grundas på subjektiva rättigheter, är det man måste tumma på.
Ingen ”storslägga”
Som ett exempel på en förebyggande verksamhet inom KST nämner Runar Karlsson Fältarna.
Är det ett alternativ att dra ner där?
– Nja, alla ska nog hålla sig ganska lugna. Jag tror inte att den här styrelsen tar till någon storslägga. Vi har en del nyanställningar på gång. Det kan bli så att de skjuts fram. Men det som kommer emot är de ökade kostnaderna för boendekön.
Gällande beslutet om att kostnaderna inte ska få stiga med mer än 1,5 procent 2025 och 2026 säger Runar Karlsson att löneförhöjningarna och inflationen kommer att bli mer än så.
– Då måste man minska verksamheten. Vi vet inte heller hur vi kan göra med det planerade nya boendet på Svedgränd. Plötsligt kan 20 personer ha subjektiv rätt till boende, och så har vi inget boende.
Behovet av de nya tjänsterna beror bland annat också på fler personer i boenden och ett tyngre vårdbehov, enligt Runar Karlsson.
Mycket kritik
Styrelsen kan säga att man inte kan följa stämmans beslut, säger Runar Karlsson.
– Vi sitter till början av januari och vi måste göra vårt bästa. Sedan väljs en ny styrelse. Man har alla möjligheter att visa sitt missnöje och välja en ny styrelse.
Vill du fortsätta i styrelsen?
– Den här styrelsen består av tidigare talmän, lantråd, ministrar etcetera. Det finns en stor kunskap. Men den har fått jättemycket kritik från ägarna, så nog blir man ju tveksam.
– Jag är mycket intresserad av samhällsbyggande, men partierna i de kommuner som röstade för budgetsänkningen borde nu ta sitt ansvar och fylla de här platserna. Jag är inte disponibel om uppdraget är att inte följa lagen och om det inte finns någon humanitet för de sköraste i samhället.
Blir det en förändring i tankesättet skulle Runar Karlsson kanske kunna tänka sig att fortsätta.
– Men det är inte jag som bestämmer det.
De ordinarie medlemmarna i KST:s styrelsen är, förutom Runar Karlsson, vice ordförande Katrin Sjögren, Gun-Mari Lindholm, Roger Jansson, Ida Eklund, Susann Fagerström och Christian Dreyer.