De syns kanske inte lika mycket som förr i tiden. Men de arbetar minst lika hårt. Och lämnar fortsättningsvis avtryck i hela Norden.
I en stor intervju ger i dag Chips nye Finlandschef Pasi Flinkman en ljus bild av en unik produktion. Och förklarar varför Orkla fortsätter satsa pengar i Haraldsbyfabriken.
NÄRINGSLIV Orkla köpte den åländska Chipskoncernen 2005. Säljarna gick med på att sälja efter vidlyftiga löften från köparnas sida.
Till exempel skulle huvudkontoret vara kvar på Åland liksom produktutveckling och så vidare. Det har väl gått sådär.
Det senaste är nu att koncernen flyttar kontorspersonalen från kontoret vid bussplan i Mariehamn till fabriken i Haraldsby.
Men helt mörkt ser det absolut inte ut. Det hävdar den nye Finlandschefen Pasi Flinkman.
-Åländska Chips och dess personal har fortfarande ett mycket stort inflytande i hela Chips Group, säger han.
Populär potatismos
Pasi Flinkman var en av den legendariske Chipschefen Sture Carlsons sista rekryteringar innan norrmännen tog över. Flinkman anställdes ett halvt år innan budet kom från Orkla i december 2004.
-Så jag känner mig redan gammal i gemet, skojar Flinkman.
Chips Group som snacksdivisionen heter i dag är fortfarande spridd över hela Norden och Baltikum. Chipsfabriken i Haraldsby förser hela Finland med chips. 80 procent av fabrikens produktion går till finländska kunder.
-Vi tillverkar egentligen bara lite less fat-produkter för Sverige, säger Flinkman.
Men inte bara. Fabriken gör också potatismos för både Felix och alla svenska stormarknader samt för Ikeas jättevaruhus.
-Innehållet i vår potatismos är genialt enkelt. Det är potatis och potatis. Inget mer. Man kan mata bebisar med den, ler Pasi Flinkman i tider då jakten på E-tillsatser pågår överallt.
I Finland säljs maten under varumärket Oolannin, som står sig starkt bland de finländska konsumenterna.
Starkast i Finland
Taffel är alltjämt Finlands i särklass starkaste varumärke på snackssidan. Inget tyder på att detta ska förändras på något dramatiskt sätt. Visst, private label, butikernas egna märken, är fortfarande irriterande, men hanterliga.
-Kunderna säger att om man köper snacks mitt i veckan kan det duga med Pirkka men är det fest är det Taffel som gäller, enligt Pasi Flinkmans marknadsundersökningar.
Taffels marknadsandel i Finland är drygt 48 procent, det övriga delar resten på. Det är intressant mot bakgrund av att konkurrenten Estrella (20 procent) valt en annan väg. Medan Chips Group och Orkla gått in för superlokala lösningar med utlokaliserade fabriker har Estrella valt att centralisera allt till en stor fabrik i Sverige.
-Det enda som har hänt är att vi vunnit marknadsandelar, tillägger Flinkman.
I själva verket skulle han gärna se ännu större konkurrens från Estrella.
-För att marknadsföringen skulle bli även billigare för oss, förklarar han.
I dag är reklaminvesteringen för att sälja snacks tung att bära.
Jobbar på nytt sätt
Chips Group är förvisso ett annat företag i dag än då man stod på egna ben. Men Pasi Flinkman tycker inte det åländska inflytandet minskat så mycket. Det ser bara annorlunda ut.
-Vi jobbar inte alls på samma sätt i dag. Ledningsgruppen består till exempel av medlemmar från alla olika nordiska länder och möts hela tiden på olika platser. Vi har en multilokal affärsmodell, säger han.
Till exempel är ålänningen Christer Söderström central koordinator för alla koncernens fabriker. Ulf Karlsson i Haraldsby koordinerar koncernens inköp. Kenneth Johans är med i den centrala produktutvecklingsgruppen. Finanschefen Conny Friman finns med i den nordiska ledningsgruppen. Odlingschefen Christer Clemes? ord väger tungt över hela norden när det gäller kvalitetspotatis.
För att bara nämna några exempel. Det finns fler.
Fortfarande stor vinst
Chips Ab sysselsätter i dag cirka 15 personer på kontoret vid bussplan och uppemot 120 personer i Haraldsby.
-Resultatet är jag nöjd och stolt över. Vi har en bra utveckling, säger Pasi Flinkman.
Mer än så är han förhindrad att yppa om ekonomin. Men en titt i Skattetoppen avslöjar något om resultatet:
?Chips Ab visade en vinst på drygt sju miljoner euro.
?Chips Scandinavian Company gjorde fyra miljoner euro före skatt.
Till det kommer ytterligare några mindre koncernbolag som visar mindre vinster.
Pasi Flinkman tycker inte det finns något som tyder på att Orkla skulle vilja flytta fabriken från Haraldsby.
-Varför skulle de göra det? Det skulle gå emot den multilokala modellen som hittills visat sig väldigt framgångsrik. Orkla är en bra ägare, tycker jag. Mer som en portföljägare, säger han.
Chipsandan finns kvar
En annan sak som talar för Haraldsbyfabriken är alla de investeringar som Orkla gjort sedan övertagandet. Pasi Flinkman tvekar inte över vad som gör fabriken framgångsrik.
-Personalen helt klart. Där finns en speciell Chipsanda kvar som kan vara svår att sätta fingret på. Många av de anställda kan väldigt mycket olika saker vilket gör fabriken flexibel. Man kan snabbt ställa om produktionen från den ena produkten till den andra, säger Flinkman.
Och det som fortfarande finns kvar på Åland är råvaran. Alldeles särskilt god potatis.
-I år har skördarna dessutom varit väldigt bra vilket gör att vi inte behöver importera, säger Flinkman.
Som fortfarande har ett styvt jobb att göra det som ålänningarna försökt ändå från 1969. Att lära finländarna äta mer snacks. Det finns mycket att göra.
Konsumtionen i Finland är fortfarande bara 2,5-2,6 kilo per person och år.
Motsvarande siffra i Norge är sju kilo!
Och på tal om andra länder. Rysslandsmarknaden är för närvarande inte aktuell att satsa mer pengar på i form av något eget kontor. Fast en del säljs dit i dag. Från fabriken i Lettland.
-Inte bara dit. Vi är marknadsledare i Azerbadjan och exporterar snacks till Kazakstan, säger Pasi Flinkman.
Ålandstidningen