Nu är bandet till varuboden klippt och de första kunderna har köpt sina varor.
-Det här gynnar både konsumenter och näringslivet, säger näringsminister Torbjörn Eliasson.
BUTIKSINVIGNING Bandet till Varuboden klipptes inför en stor samling med nyfikna besökare. Dessförinnan fick dem som hittat sig till butiken lyssna på invigningstal,
Näringsminister Torbjörn Eliasson talade om att alla goda ting är tre. Här är dessa tre konsumenterna, samhället och ägarna.
-Det här är en vinst för alla tre. Konsumenterna får ett större utbud och konkurrensen ökar. Samhället får en investering, och det skapas nya arbetsplatser som ger skattepengar att bland annat utveckla infrastrukturen. Ägarna får förhoppningsvis en vinst så att Varuboden starkt kan leva vidare och utvecklas.
Kooperation här igen
Också kommerserådet Folke Lindström, styrelseordförande för Varuboden Åland, lyfte fram fördelarna för ålänningarna med etableringen i sitt tal.
-Nu finns kooperationen igen på fasta Åland. Det är en utveckling som är bra för folket, säger han.
Hittills har 1.000 åländska hushåll anslutit sig som ägarkunder. 100 euro kostar det att ansluta sig. Den som blir medlem får sedan återbäring för sina inköp.
Varuboden/Osla som handelslaget där Varuboden på Åland ingår, heter har under fem månader delat ut fyra miljoner euro till sina 55.000 ägarkunder, berättar Folke Lindström i sitt tal.
Han hyllade också ålänningarna på självstyrelsedagen.
-Ni har lyckats förvalta ert arv på ett ypperligt sätt. Ni har behållit ert eget språk och höga servicenivå.
Bra för kommunen
Kooperationen lyfte även Roger Slotte, Jomala kommunstyrelses ordförande, fram i sitt tal.
-Det här är en pånyttfödelse av den kooperativa handeln. Jag tror och hoppas på att detta är ett framgångsrikt koncept.
Slotte lyfter också fram nya arbetstillfällen och större skatteintäkterna som positiva effekter av öppningen frö Jomala kommun. Han hoppas också på att Varubodens etablering ska sprida de åländska varorna.
-Och vad jag har förstått så har de åländska ostarna redan dykt upp på hyllor på fastlandet.
Lokal producerat
Att locka med åländska livsmedel tog även Torbjörn Eliasson upp.
-Livsmedel måste vi alla ha och behovet ökar. Och i dag är det fler konsumenter som kräver det lokala, säger han.
Att det odlas lokalt och att man kan köpa lokalt i butiken. Han gratulerar konsumenterna för möjligheten att göra det i Varuboden och tillägger:
- I dag är det många som åker till väster ut, till Sverige, och handlar. Jag har en vision om att svänga på den strömmen. Att de kommer hit och handlar istället.
Ålandstidningen