392 personer har via webben svarat på Åsubs undersökning ”Orosmoln” som helt enkelt kartlägger vad ålänningar oroar sig för. Frågorna berör oro både i det egna och familjens liv och i ett större perspektiv som oro över situationen på Åland och för läget i världen. De svarande har rört sig på en fyrgradig skala från ”Inte alls oroande” till ”Mycket oroande”.
I frågorna kring orosmoln inom det egna och familjens liv visar svaren att kvinnor i högre grad än män oroar sig inom samtliga områden Åsub ställde frågor om. Över hälften av kvinnorna oroas över att inte räcka till, drygt 40 procent för stress i arbets- och studielivet och knappt 40 procent för ökade ekonomiska problem. Genomgående var procenten lägre bland männen. När Åsub grupperar svaren i ålder visar man att yngre, i åldern 18-34 år, är mer oroliga för stress i arbets- och studieliv och för att inte räcka till, medan äldre, 50-64 år, är mer oroliga för hälsa och sjukdom.
Bland de som svarat och lämnat in svar på den öppna frågan om vad som oroar dem mer specifikt, nämner 25 procent kriget i Ukraina, Putin och ett allmänt krigshot.
Resultatet visar också att väldigt få av de som svarat är oroliga för missbruk och våld i nära relationer
Mer orolig än tidigare
Sett till läget på Åland är det främst prishöjningar som oroar, oavsett ålder och kön. Också samhällets sårbarhet vid kris och försämrad välfärd noteras högt. Större spridning mellan åldersgrupperna syns i oron för ökad användning av narkotika och i oron för landskapets ekonomi, konstaterar Åsub.
Bland de öppna svaren noterades överlägset flest, 35 procent, oroskommentarer gällande politik, politiker och förvaltning på Åland.
Beträffande läget i världen finns många orosmoln där ekonomisk kris, människor på flykt och miljöförstöring toppar. Högt hamnar också förändringar i jordens klimat, ökning av oseriösa och falska nyheter samt ökade sociala klyftor och politisk extremism.
När Åsub sammanfattar undersökningens 33 temaområden samtidigt och sorterar dem i storleksordning är det förändringar i jordens klimat som upplevs mest oroande följt av miljöförstöring och prishöjningar.
Undersökningen genomfördes under hösten. När Åsub jämför med motsvarande enkät 2018 noterar man att oron på Åland har ökat märkbart och delvis skiftat fokus. I dag är man väsentligt mer orolig för miljöförstöring, politisk extremism och ekonomisk kris än tidigare.