Havsöringen finns inte naturligt på Åland. Sedan 1990, eller kanske ännu tidigare, har havsöringen planterats ut. Framför allt från Mariehamn och västerut, till Eckerö, är den en viktig del för sportfiskare.
– Det finns inte så mycket gädda här, så havsöringen fyller en stor funktion för att få hit turister, säger Ulf Rundberg.
Havsöringen kommer med lastbil från Guttorp. I olika syresatta tankar simmar de runt innan de via ett rör släpps ut. En del av fiskarna som fraktas till Ulf Rundbergs gård är tvååriga fiskar, de släpps direkt ut i vattnet. Den andra delen är ettåriga fiskar, de hamnar i två olika kassar. Kassarna förs ut på djupare vatten, och där matas de via en självmatare. I höst ska de sedan släppas fria.
Simmar upp på land
Fiskarna forsar ut genom röret, sedan håller de sig ganska stilla. Det tar ett tag för fiskarna att vänja sig vid sitt nya vatten. Ett par av de större fiskarna simmar upp på land direkt som de kommer ner i saltvattnet, men får hjälp ner i vattnet igen. De håller sig nära strandkanten ett tag innan de ger sig längre ut i vattnet.
Havsöringen behöver sötvattendrag för att kunna leka. Den skulle därför inte klara av att överleva utan att det fylls på med odlad fisk. Däremot så klarar den av att leva i havet och den växer snabbt.
– Det är absolut att lägga sig i naturens egen balans, därför måste det göras på rätt sätt. Men havsöringen finns, till skillnad från exempelvis regnbåge, naturligt i andra delar av Östersjön, säger Ulf Rundberg.
De ettåriga fiskarna väger 93 gram när de planteras ut. De större fiskarna runt 200 gram.
– Vi släppte ut fiskar på 200 gram och sedan var det en fiskare som nio månader senare fick en öring i nätet 200 meter härifrån. Den vägde då 1,7 kilo, berättar Ulf Rundberg.
Vissar av öringarna växer snabbt, andra lite långsammare, helt beroende på hur mycket föda det finns.
Mörkare i färgen
Öringarna lever i ungefär tio år. De återkommer tilll samma plats varje år, men har nu spridit sig över hela Åland. När de släpps ut är de mörka i färgen, mörkare än havsöringar som inte är odlade. Men efter ett tag i havet blir de kristallklara.
– Det beror till en del på att fiskarna har varit i mörker i transporttankarna, då pigmenterar fisken sig mörk som skydd mot omgivningen, det är nog därför som de är mörkare, säger Stig-Göran Nyman.
Stig-Göran Nyman och Ulf Rundberg plockar ihop rör och slangar och lastbilen far iväg.
– Det var årets skörd. Vi får se om det blir fler, säger Stig-Göran.
Senare under maj kommer Hammaruddakortet att plantera ut nykläckta gäddyngel i sina fiskevatten. Vissa år planteras det även ut en somrig sikyngel på hösten.
Petra Dahlgren