Boende i Finström och Geta som är anslutna till Ålands Vatten var på torsdagsmorgonen i stort sett utan vatten i kranarna. En del av huvudledningen på Långsjöns botten hade sprungit läck. Till följd av det stoppades all produktion vid Chipsfabriken i Haraldsby.
VATTENLÄCKA Det var klockan fem i morse som automatlarmet vid Ålands Vatten i Dalkarby gick: Godby vattentorn hade tömts på vatten.
- Det är cirka 150 kubikmeter vatten som vanligtvis förvaras där. Dessutom har mera vatten läckt ut, säger Ålands Vattens Vd Christian Nordas.
Ålands Vatten skickade ut folk att leta efter läckan längs huvudledningen, som går från Dalkarby till Godby och därefter förgrenar sig, bland annat till Haraldsby och Chipsfabriken där.
- Vi stängde av vattenledningen till Chipsfabriken, men märkte ingen skillnad, förklarar Nordas.
Läcka i ledning på bottnen
Man provade då att stänga av delar av huvudledningen bit för bit från Godby och söderut.
- Då vi testade den del av ledningen som går genom Emkarby på Långsjöns botten märkte vi att det var där tryckfallet fanns, säger Nordas.
Han berättar att det rör sig om cirka 1,5 kilometer över 20 år gammal vattenledning som sjunkit ner i dyn på sjöbottnen. Ledningen går på ungefär sex meters djup i det delvis grumliga vattnet.
Vid ett-tiden på torsdagen kunde dykare lokalisera läckan i en rörskarv cirka 1,3 kilometer från pumpstationen i Grelsby.
- Beroende på om vi för hand lyckas lossa betongskarven och byta ut den skadade delen av ledningen kan problemet vara åtgärdat innan midsommar, säger Nordas
Totalstopp för Chipsproduktionen
Ålands Vatten har ett samarbete med Bocknäs Vatten i Saltvik. Det innebär att man i nödsituationer som denna levererar vatten åt varandras kunder.
- Bocknäs Vatten har en leveranskapacitet på cirka 800 kubikmeter vatten per dygn, förklarar Nordas.
Den normala förbrukningen för de cirka 3.000 personer i Finström och Geta som drabbats av läckan är cirka 1.700 kubikmeter per dygn. Chipsfabriken i Haraldsby, som dagligen förädlar 130 ton potatis, använder runt 500 kubikmeter vatten varje dygn. Chipsfabriken hade på torsdagseftermiddagen totalstoppat produktionen.
- Personalen är kvar och utför andra sysslor, bekräftar produktionschef Stig Carlsson.
Hushållen viktigast
Ålands Vatten har prioriterat att tillsvidare stoppa vattnet till Chipsfabriken:
-Människorna ska ha vatten först, säger Nordas.
Nordas uppmanar människor i det drabbade området att förbruka vatten sparsamt. Också Bocknäs Vatten uppmanar sina kunder i Sund, Vårdö och Saltvik att tänka på den minskade vattentillgången.
- Vi hoppas, i och med att Chipsfabriken inte använder något vatten, få ner förbrukningen i området till 1.000 kubikmeter per dygn.
Då mindre vattenleverantörer, bland annat Västra Getas Vatten som har en leveranskapacitet på cirka 40 kubikmeter per dygn, kopplas in hoppas man kunna säkra vattenleveranserna över midsommar.
- Det finns vatten, men inte lika mycket som normalt, säger Nordas.
De drabbade hushållen kommer alltså att få vatten under torsdagen i och med att främst Bocknäs Vatten pumpar ut vatten i de tömda ledningarna.
- De hushåll som finns längst ut i systemet kommer förstås att få vatten sist, säger Nordas.
Ålandstidningen