Tio bodar för övernattning som med tiden ska vara vackert grånade, en saltarbod som fungerar som samlingslokal, en bastu och ett utedass. Och så en karg och andlöst vacker omgivning. Det utgör stommen då Johan Mörns vinnaridé från Skraknästet 2013 byggs upp på den södra delen av Östra klobben i norra Saltvik. Förebilden är fiskeläget som fanns på Rannö och förhoppningen är att allt ska vara klart för invigning på våren.
– Kanske man kan kalla det här för en kommersiell kulturgärning. Vi vill lyfta fram de fiskelägen som fanns i trakten där det kunde finnas upp till 50 bodar och tidvis upp till 200 personer. Ofta fiskade man i fiskelägena upp till sex dagar och på söndagen måste man till kyrkan och seglade samtidigt iland med fångsten, berättar Johan Mörn som är anläggningsansvarig på Silverskär.
Svenskar och nordbor målgrupper
Han säger att man med den här satsningen kan få grupper ut till skärgården på senhösten och på vintern.
– Det vi erbjuder är en upplevelse helt utöver det vanliga, det här är något för en grupp som vill utsätta sig för något extra. Att få vara här ute i några dagar, leva enkelt men ändå ombonat så här nära naturen tror jag många uppskattar i dag. Jag tror starkt på svenskar som kundgrupp i det här fallet och då särskilt Mälardalen.
Ryssar som målgrupp tror han däremot inte på.
– Min erfarenhet är att ryssar vill ha mer komfort än så här.
Än så länge är det bara grupper man vänder sig till.
– Men någon skulle mer än gärna få kopiera det här konceptet till södra Åland. Där tror jag förutsättningarna för att ta ut enskilda personer till boende på öar är bättre, vi måste än så länge fokusera på grupper. Ju fler som bygger enligt ett sånt här koncept, desto mer gynnar man varandra.
Inte perfekt
Bodarna är placerade på natursten och virket är kilsågat, vilket betyder att brädorna är olika breda och en hel del både snett och vint.
– Det är tanken, det ska inte se perfekt ut. Bodarna är utplacerade lite här och där och inte i raka linjer. Dessutom är de förankrade med kättingar i berget, så gjorde man förr för att de inte skulle röra sig.
Totalt finns 30 bäddar på Klobben, men upp till 40 personer ryms. Ingen el finns, däremot ska färskvatten i kran bli verklighet. Sängarna är sågade i virke av 500 år gamla furor.
– Förut slängdes så gammalt virke, men här känns det ju helt rätt. Dessutom blir det vackert.
Hylla skärgårdskvinnan
Johan Mörn ser framför sig många olika kundgrupper.
– Företag kan komma hit, här kan hållas allt från bröllop och yogaläger till retreater och varför inte lägerskolor. Vad gäller pris håller vi troligtvis hotellpriser med tanke på läget och den service vi erbjuder i form av catering från Silverskär.
I planerna på Klobben ingår också en staty till skärgårdskvinnornas ära. De som blev kvar med allt slitgöra medan männen for ut och fiskade och de som blev kvar med all väntan och all oro.
– Jag ser framför mig en kvinna med huckle och barn runt sig, en StormskärsMaja-figur.
Johan Mörn sticker inte under stol med att det blir en tuff resa innan man är i hamn med projektet och det går runt ekonomiskt. Man kommer att marknadsföra Klobben framför allt på sociala medier men också bjuda ut visningsgrupper.
– Med det här vill vi lyfta fram strömmingsfiske-epoken som en viktig del av den åländska historien.
Eva Ringbom-Fonsell