Avtalet om bygget av köpcentret Maxinge ingicks i februari 2012 och arbetena skulle vara färdiga den 15 april 2013. Elentreprenadsumman var på 3.393.000 euro.
– Mottagningsbesiktningen hölls den 22 mars 2013 och i protokollet sägs att slutraten för el- och vvs-entreprenaderna ska utbetalas efter att fel och brister åtgärdats och godkänts av byggherren och efter att slutavräkningen har hållits, skriver advokat Tony Wingert, som är juridiskt ombud för Minimax, i svaromålet till stämningen från Harrys El.
En specificerad slutredovisning var bestämd till 17 maj samma år. För att underlätta arbetet hade byggherrens elkonsult sammanställt en lista på avvikande arbeten inför slutavräkningen den 7 juni.
Väntar på specifikation
Enligt Minimax har parterna utbytt information och beräkningar, men någon slutavräkning enligt avtalsvillkoren har ej kommit till stånd.
Harrys El sände på nyårsafton 2013 en faktura på den ursprungliga slutraten om drygt 420.000 euro, i vilken ändrings- och tilläggsarbetena inte beaktats. Enligt byggherren förväntades dessa poster resultera i väsentliga krediteringar och gottgörelser, varför fakturan inte godkänts.
– Faktureringen har även skett innan alla i entreprenadpriset ingående arbeten var klara, sägs det i svaromålet från Minimax.
I sin stämningsansökan hävdar Harrys El att byggherrens konsulter förorsakat dröjsmål i bygget, något som Minimax avvisar. Man har enligt svaromålet inte ens begärt tilläggstid under projektets gång, trots att man hade haft möjlighet vid behov.
– Påståendena om dröjsmål saknar därför relevans, enligt Minimax.
Betalade skälig summa
Minimax bestrider även Harrys Els påståenden om passivitet, eftersom bolaget hävdar att man ett flertal gånger frågat efter specifikationer för att klargöra vad som verkligen skulle betalas. När tiden gick beslöt Minimax hösten 2017 att ändå betala en summa på drygt 57.000 euro som man ansåg skälig.
Efter det sände Harrys El ett krav med vad byggherren anser är kortfattad sammanställning av kostnadsposter, vilken utmynnade i krediteringar om drygt 11.000 euro, fortfarande utan utredningar och verifikat.
Bland annat hävdar Minimax att kostnaderna för belysning och armaturer stigit från 29.000 euro till det dubbla, trots att antalet minskat väsentligt jämfört med planen.
Fick 30 bilagor till jul
Minimax har enligt svaromålet därefter i tre skrivelser begärt underlag för beräkningarna och ställt frågor kring dessa. Man hävdar att entreprenören inte gett några svar, utan uppgett att uppgifterna är ”affärshemligheter” och i stället reagerat med ett upprepat betalningskrav åtföljt av ett 30-tal bilagor den 18.12.2018.
Minimax begärde anstånd för att gå igenom materialet på grund av julhelgen och att såväl ombudet som sakkunniga var bortresta, men fick endast en kort respit. Den 10 januari i år kom sedan Harrys El med en stämningsansökan och krav på 370.000 euro.
Olika uppfattning om lån
Parterna är också oense om det funnits något avtal om betalningsanstånd eller lån. I ett brev från september 2015 hänvisar Harrys El:s vd Harry Holmberg till ett avtal med Minimax' vd Dick Sirén om lån av sista raten under två år från slutsynen i mars 2013.
Enligt Dick Sirén finns ingen sådan överenskommelse och inte heller något behov av en sådan. Vidare hävdar Minimax att eftersom det återstod arbete med slutavräkningen var beloppet fortfarande öppet.
Vid ett möte i januari 2018 uppges Harry Holmberg ha sagt att det är ett par veckors arbete att ta fram underlagen. Minimax erbjöd sig att bistå med 2.000 euro för att få arbetet gjort, men fick enligt egen utsago inget svar på sitt initiativ.
Jonny Mattsson