Stämningen är både fnissig och högtidlig när Melvin Sjöberg långsamt firar ned tidskapseln i hålet vid entrén till Lemlands skola. Här ska kapseln vila till någon framtida ålänning beslutar sig för att gräva upp den och ta del av alla de noggrant utvalda objekt och specialskrivna texter som berättar om läget i Lemland år 2022.
I kapseln finns bland annat ett pokemonkort som vid det laget bör ha blivit rejält värdefullt. Här finns mynt för att visa hur vår valuta såg ut. Kapseln innehåller texter som beskriver hur en skoldag ser ut, inklusive hur många läxor man hade. Här finns laminerade fotografier på skolbyggnaden och skolgården, liksom flera klassbilder.
Smög med godis
– Jag lade i en bild av Jonas Wilén som egentligen skulle ha varit med här i dag. Och så stoppade jag i pastiller och tuggummi trots att man ju inte får ha godis på skolan, avslöjar extraläraren och NPF-coachen Diana Lindström som varit projektledare.
I kapseln finns även en tidslinje som upplyser framtidens ålänningar om Ålands väg under senaste 100 åren.
– Vi lade i ett mobilskal för mobilerna kommer ju att se helt annorlunda ut om 100 år. Jag tror att de är genomskinliga då, säger Tilda Sandell från klass 6b.
Hon och kompisen Stella Lindbäck är lite oense om hur framtidens ålänningar kommer att se ut. Beroende på kosten kan de vara antingen längre eller kortare än i dag.
– Jag tror att det fortfarande ligger ett hus här om 100 år, fast det kanske innehåller bostäder, säger Stella Lindbäck.
Väl vald plats
Skolföreståndare Annika Karlsson berättar att de valde nedgrävningsplatsen omsorgsfullt.
– Enligt de planer som finns kommer inget nytt att byggas just här.
Platsen kommer dessutom att markeras med en plakettförsedd sten som upplyser om vem som grävt ned tidskapseln och när det skedde.
Kapseln är vattentät och som en extra säkerhetsåtgärd sögs luften ut vid förseglandet så att den innehåller vakuum.
– Ändstyckena är dessutom fastlimmade med superlim så den är så säker det bara går, säger Diana Lindström.
På kapseln sitter en metallplakett som donerats av ett stort åländskt verkstadsföretag.
Gaffelhälsning
Oliver Dahlseng och Sander Jürine i klass 5-6 c var med och bestämde att man borde ha med tuschpennor i kapseln.
– Så att de kan se vad vi skrev med.
Kapseln är även försedd med en tärning, ett tipex-band och en gaffel från skolans matsal.
– Vår matsalen heter ju Gyllene gaffeln och de ville vara med, säger Diana Lindström.
Nedläggningsceremonin avslutas med att de församlade stämmer upp ”Ålänningens sång”, medan Kasper Lindholm med bestämda spadtag börjar skotta igen gropen.