Försäljningsstånd, utställningar och prova på-verkstäder lockade gammal som ung till Ålands landsbygdscentrum under helgen. Syftet med temahelgen var att uppmärksamma ull som ett ekologisk och miljövänligt material.
I försäljningsstånden säljs allt ifrån otvättad ull till färdiga garnnystan. Bland fårskinn och stickade vantar står Anki Lind och Mia Söderdahl. De representerar Ålands fåravelsförening under helgens marknad.
– Vi säljer allt ifrån råull till tvättad och kardad ull, säger Mia Söderdahl.
De berättar att allt börjat som ett intresse som växt med tiden, och i dag är de båda två fårfarmare. Mia Söderdahl har närmare 200 tackor hemma i Ringsböle och med sig har hon fyra stycken av dem.
– Vi driver en mera köttinriktad fåravling och har tre olika raser hemma på gården, finsk lantras, gotlandsfår och texelfår.
Mia Söderdahl och Anki Lind hoppas att Ullhelgen ska få folk att intressera sig mer för ull, och vill visa att det lönar sig för fårproducenter att ta tillvara på ullen – något som inte görs i dag eftersom kunskapen om hur man tar tillvara och sköter om ullen inte finns.
– Jag upplever att pandemiåren på något sätt ökat intresset för får och ull som råvara. Folk drar sig mer åt det närproducerade och tillbaka till naturen, säger Anki Lind.
Även hon började i en mindre skala, med en tacka och ett par lamm. Nu 30 år senare har hon en hel fårgård med får speciellt framavlade för päls. Av fårskinnet designar och syr hon kläder, och av ullen tovar och stickar hon diverse ting.
– Jag har så många får att jag hinner och orkar med det här vid sidan om, säger hon och hänvisar till garnnystan, fårskinn och tovade ljuslyktor.
Ullens alla egenskaper
May Karlsson och Kristina Westerlund är två av helgens besökare. De har köpt Gotlandsull som de planerar göra adventskransar och tomtar av.
– Jag brukar också lägga ull kring tulpanerna och buskarna i trädgården, då låter rådjuren mina plantor vara ifred. Ull innehåller ett ämne, lanolin, som rådjuren inte tycker om.
De berättar att det feta ämnet lanolin, som finns i fårull användes flitigt förr i tiden till diverse salvor och tvålar.
– Intresset för gamla tekniker och material har blivit pånyttfödda. Jag upplever att intresset för ullen stigit på senaste tid, säger May Karlsson.
Grannlåtsbroderi
Under helgen har besökare även haft möjlighet att delta i kurser och workshops i hur man stickar och broderar och på plats fått prova på att spinna och färga garn.
Emma Ewasdotter som föreläst och undervisat i broderi de senaste åtta åren finns på plats och har under helgen hållit kurser i grannlåtsbroderi.
– Det är en typ av collagebroderi som vi broderar på allt ifrån glasögonfodral till nålbrev.
Umeåbördiga Emma Ewasdotter besöker Åland för första gången och hennes kurser här har varit fullbokade hela helgen. På plats finns både nybörjare och mer erfarna.
– Det krävs lugn, koncentration och lite envishet, säger Barbro Häger.
Bland försäljningsstånd och får står Saara Karrenpalo, styrelseordförande i Ålands slöjd- och konsthantverk, och kokar lök. Hon visar hur man med hjälp av växter och lökskal kan färga garn.
– Av rödlöken får man en skogsgrön färg och av gul lök får man en höstigt gul färg.
Inte bara av växter och lök kan man färga garn. Ett stenkast från Saara Karrenpalo och hennes lökskalskok sitter Kristina Värnman och spinner garn.
Bredvid sig har hon hemmastickade sockor och vantar i olika färger. Av åländsk ull spinner hon eget garn som hon med hjälp av svamp färgar.