Advokat Guy Björkqvist är kritisk till sättet rättsskyddsförsäkringen luckrats upp över tid. Han säger att det är lättare att räkna upp det som försäkringen verkligen täcker än alla undantag.
NÄRINGSLIV De flesta lever i tron att om de någon gång hamnar i en rättegång täcker den rättsskyddsförsäkring som ingår i hemförsäkringen advokat- och rättegångskostnader. Det som få känner till är hur lite denna försäkring i dagens läge verkligen täcker.
-Man har hela tiden tagit bort och skalat av. Bland annat täcker inte alltid försäkringen vårdnadstvister eller bodelning längre. Trots att dessa hör till de vanligaste och viktigaste processerna som finns, säger Guy Björkqvist.
Skillnader
Enligt Björkqvist har försäkringsbolagen över tid infört fler och fler saker som rättsskyddsförsäkringen inte täcker. Om man förlorar en process och måste betala motpartens rättegångskostnader täckte tidigare försäkringen detta.
-Det vanliga idag är att försäkringen inte täcker motpartens rättegångskostnader. Så är det till exempel inom Pohjola, vars försäkringar säljs av Andelsbanken, och hos Ålands ömsesidiga försäkringsbolag. Men det finns också försäkringar som täcker också motpartens rättegångskostnader, till exempel Nordeas hemförsäkring.
Gick i taket
-Men det som har fått mig att riktigt att gå i taket är till exempel Pohjola inte ersätter brottsoffrets kostnader om svaranden i ett brottmål inte bestrider brottsoffrets ersättningsanspråk. Detta innebär att mina klienter inte vet om de har rättsskydd när de går till rättegången.
-Det kan vara svårt att få tag på svaranden på förhand, och att överhuvudtaget få något svar som man kan visa upp för försäkringsbolaget. Dessutom har Pohjola försämrat rättsskyddsförmånen för brottsoffer genom att göra rättsskyddet beroende av skadeståndets storlek.
Guy Björkqvist förklarar att om man blivit utsatt för ett brott och kräver 1.000 euro i skadestånd, beviljar Pohjola bara rättsskydd på det dubbla beloppet, det vill säga 2.000 euro. Övriga rättegångskostnader får man betala själv. Hos andra bolag har man ett rättsskydd på 8.500 euro även i dessa fall.
Björkqvist säger att listan på saker som försäkringen inte täcker i dag är så lång att det är lättare att ta upp vad den faktiskt täcker.
-Hur många orkar läsa igenom alla försäkringsvillkor? Man kallar det för rättsskydd, men det är bara skalet kvar.
8.500 euro räcker inte
Något annat Guy Björkqvist är kritisk till är beloppet som man kan få av sitt försäkringsbolag. I dag kan man högst få 8.500 euro. Ett belopp som enligt Björkqvist inte har höjts på mycket länge.
-Mitt minne kan svika mig, men när jag började processa för 20 år sedan var beloppet 50.000 mark, det vill säga samma som i dag. Detta trots att den allmänna kostnadsbilden har förändrats, samtidigt som det nya processystemet gjort att rättsprocesserna blivit mer omständliga och arbetskrävande.
Räcker inte 8.500 euro?
-Ta fallet med åkeriet där dom kom för några dagar sedan. Där var den ena partens rättegångskostnader 20.000 euro och den andra 14.000 euro. Även om det rör sig om mindre mål kostar det alltid mellan 3.000 och 4.000 euro.
Så i dag måste man ha mycket pengar för att få rättvisa?
-Det är där det slutar. Om du inte har så mycket pengar samtidigt som motparten har det: hur tänker du då? Om du vinner behöver du inte betala kostnaderna, men det är svårt att säga hur en rättegång går på förhand. I sista hand kan det bli så att Högsta domstolen röstar 2-3 åt det ena eller andra hållet.
Fredrik Rosenqvist