1. Hur ska revideringen av självstyrelselagen genomdrivas?
2. Ska Finland vidta åtgärder för att vara föregångare i kampen mot klimatförändringen, även om det ökar kostnaderna för finländarna?
3. Ska bruket av cannabis legaliseras?
4. Ska Finland ska ta emot fler kvotflyktingar?
5. Ska Finland införa ett tredje juridiskt kön?
6. Ska staten skära ner på servicen eller ta mer lån för att få budgeten i balans?
7. Vilka skatter ska höjas respektive sänkas för att få statens budget i balans?
8. Ska valresultat eller ideologi vara grunden för regeringsförhandlingar?
2. Pia Widén
Hållbart initiativ
Företagare inom resebranschen,
doktorand vid Helsingfors universitet
1. Vi kan få ny fart i arbetet genom omställningen till hållbarhet genom att kunna påvisa hur nya behörigheter skulle nyttjas till en snabbare omställning på Åland. Samarbetet behöver en ständig uppmärksamhet men vi måste tydligt kommunicera vilka frågor vi bevakar och var vi samarbetar.
2. Ja, det är bråttom att göra omställningen och vi kan utvecklas till en allt mer lockande region för högutbildad arbetskraft och den ungdom som väljer sin livsmiljö och sin arbetsplats på basen av sina värderingar.
3. Nej.
4. Ja, och vi skall integrera dem allt bättre, även på svenska.
5. Ja, absolut.
6. Vi skall inte öka skuldsättningen utan skära ner i subventioner till ohållbar verksamhet. Men vi måste komma ihåg att fortsätta stå i den enade solidariska fronten i kriget i Ukraina och det kommer att kosta fortsättningsvis.
7. Vi vill främja en grön skatteväxling med fokus på konsumtionsbaserade skatter. Vi förespråkar en momslättnad för reparationstjänster för att stimulera den cirkulära ekonomin.
8. Valresultatet är självfallet utgångspunkten för regeringsförhandlingarna där partiet/partierna som fått störst förtroende sonderar fram en regering som blir handlingskraftig.
3. Erica Scott
Hållbart initiativ
Projektspecialist för grön omställning
1. Det behövs ett brett stöd i den finska regeringen för en lyckad revideringen. Frågan bör lyftas på en högre nivå, helst till statsrådets kansli och direkt under statsministern.
2. Det är i omställningen till ett hållbart samhälle som framtiden, de nya jobben och företagsmöjligheterna finns. Det kan vi endast ta vara på om vi investerar målmedvetet.
3. Nej, men vi behöver utreda om det eventuellt finns medicinska orsaker där en användning kan vara motiverad.
4.Ja. Kvotflyktingar är de människor på flykt som fått kvotflyktingstatus av FN:s flyktingorgan UNHCR och därmed fått klartecken att flytta till ett annat land.
5. Ja. Den som inte identifierar sig som man eller kvinna ska självklart kunna välja ett tredje juridiskt kön.
6. Vi ska styra statens pengar dit där de behövs mest utan att ta mer lån. Prioriterat är utsatta människor, utbildning och att ohållbara subventioner styrs till omställning.
7.Hållbart Initiativ vill se en grön skatteväxling. Momslättnad på reparationer. Vissa konsumtionsrelaterade skatter och kapitalinkomstskatten kan höjas.
8.För mig skulle mänskliga rättigheter, en rättvis omställning, barn och ungas välmående, och en styrning mot ett hållbart samhälle vara centralt i en regeringsförhandling.
4. Alfons Röblom
Hållbart initiativ
Lagtingsledamot
1. Ålandsfrågorna bör kopplas närmare statsministern. Det funkar inte att självstyrelselagen helt ligger på endast en minister från ett parti, senast SFP, och ett fåtal tjänstemän på ett ministerium.
2. Det blir inte billigare med tiden. Näringslivet har gjort sina analyser och vill se en ambitiös klimatpolitik för de inser vad som krävs. Det är bland politiker som segheten råder.
3. Inte generellt. Ska den medicinska användningen utvecklas bör det ske kontrollerat och faktabaserat.
4.Ja, vi ska visa solidaritet. I nordisk jämförelse tar vi emot få idag.
5. Ja. Man ska inte tvångsidentifiera folk till något de inte är. Egentligen handlar det inte om att ”införa” något utan om att bekräfta verkligheten som den är.
6. Inte mer lån. Minskade utgifter ska inte drabba de utsatta, och vi ska inte dumsnåla på framtiden genom minskad utbildning. Vi kan skärpa upp offentlig upphandling och skära bort ohållbara subventioner.
7. Det behövs en grön skatteväxling som funkar både nu och framåt. Till exempel genom att hålla inkomstskatterna rimliga, och höja vissa konsumtionsrelaterade skatter. Sänk momsen på reparationer.
8. Jag stöder en regering som har en human och modern värdegrund, en gemensam beskrivning av Finlands centrala utmaningar och konkreta och goda förslag på hur utmaningarna ska tacklas.
5. Simon Holmström
Hållbart initativ
Lagtingsledamot
1. Vi behöver bli bättre på att förklara hur utökade behörigheter kan hjälpa Åland att agilt öka takten på vårt hållbarhetsarbete hellre än att fastna i juridiska och rättsliga snårskogar.
2. Ja, om Finland ska göra omställningen senare kommer kostnaderna att bli högre och näringslivet förlorar konkurrenskraft med risk att andra länder får de nya gröna jobben.
3. Nej, det behövs ordentliga utredningar på dess konsekvenser först. Det kan dock finnas skäl att ändra lagstiftningen vad gäller medicinskt bruk.
4. Ja, Finland borde visa en större global solidaritet eftersom mottagandet per capita under lång tid har varit låg i europeiskt hänseende. Dessa nya finländare kommer dessutom att berika vårt land.
5. Ja, det är viktigt att de som identifierar sig som varken man eller kvinna ska känna sig accepterade av samhället.
6. Nej, skuldsättningen ska inte öka. Men att minska den offentliga kostymen måste inte handla om att minska på enbart servicen. Man kan t.ex. skära i ohållbara subventioner och skatteavdrag.
7. Den gröna skatteväxlingen handlar om att öka skatt på konsumtion och förmögenhet medan man kan sänka inkomstskatten. I dagens läge är det dock inte lämpligt att direkt minska inkomstskatten.
8.Regeringsprogrammet behöver utgå från vilka centrala utmaningar Finland står inför, och lösningarna behöver vara förankrade i forskning. Politiken kan inte få färgas av ideologiska illusioner.
6. Mats Löfström
För Åland
Riksdagsledamot
1. Det måste finnas en stark skrivning i nästa regeringsprogram om att arbetet fortsätter. En eller flera arbetsgrupper kommer behövas. Man måste säkerställa att förslaget kan godkännas av lagtinget.
2. Finland ska vara en föregångare, men det behöver inte automatiskt betyda högre kostnader. Finlands utsläpp har sedan 90-talet minskat med 1/3 trots att ekonomin ökat.
3. Nej.
4. Ja. Finland tar bara emot drygt 1.000 kvotflyktingar per år. Det här är människor som har FN:s flyktingstatus. Vi har goda erfarenheter av integration av dem, både på Åland och i Finland.
5. Det finns människor som upplever att de inte är en man eller kvinna. Det är en stor sak för dem, men det borde inte vara en svår sak för samhället. Det handlar framför allt om respekt.
6. Skuldspiralen måste brytas för att inte äventyra vår offentliga ekonomi. Det är viktigt att få kakan att växa genom att höja sysselsättningen, öka exporten och att det alltid lönar sig att arbeta.
7. Punktskatter som är skadliga för miljön och hälsan kan höjas. Skatten på arbete borde sänkas för att sporra till mer arbete samt öka köpkraften. Skatten på pensioner borde också sänkas.
8. Jag tror inte blockpolitik och polarisering är bra för Finland. Lipponens och Niinistös regering lyckades genomdriva stora reformer. Vi behöver hitta samma förmåga nu, med valresultatet som grund.
7. Sandra Listherby
För Åland
Upphandlingskonsult
1. Självstyrelselagens revidering är en av de viktigaste frågorna för Ålands utveckling. Tyvärr har den politiska drivkraften i arbetet saknats denna mandatperiod, likaså goda relationer och fungerande samarbete.
2. Grön omställning är en investering i framtiden. Finland måste vara föregångare i att erbjuda utbildningar som kan matcha behoven i framtidens företag och näringar. Möjligheterna med vindkraften betyder att vi kan göra oss oberoende av diktaturers oljereserver.
3. Nej, bruk av cannabis ska fortsatt vara olagligt. Vi kan se att alkoholen åsamkar stort lidande för individer och samhället i stort. Vi behöver inte utöka detta lidande med flera tillåtna substanser.
4. Finland är en rik välfärdsstat som har möjlighet att ta emot och hjälpa flera kvotflyktingar än idag. Detta förutsätter att vi har ett gott arbete för att integration.
5. Jag är positiv till att ge individer möjligheter till en identitet och tillhörighet. Vi kan med fördel ta lärdom från länder i världen att inspireras av, exempelvis Indien, Australien och Tyskland.
6. Statsskulden är idag, tillsammans med den demografiska utvecklingen och den dåliga tillväxten, det största hotet mot framtidens välfärdssamhälle. Våra skattemedel ska gå till offentlig service, inte räntebetalningar.
7. De nio punktskatterna kan med fördel indexjusteras. Fordonsskatten behöver ses över där en positiv särbehandling ska vara fortsatt för de som väljer fossilfria alternativ. Arvsskatten behöver förnyas.
8. Självfallet bör ideologiska grunder spela en roll i den grund man sätter i regeringsbasen, även om Finland har en historik av att ha en rätt stor ideologisk spridning.
8. Wille Valve
För Åland
Lagtingsledamot
1.Viktigt är att tillsätta arbetsgrupp före valet. I detta arbete behöver också grundlagens förhållande till självstyrelselagen preciseras, så att grundlagen korrekt återger delad lagstiftningsmakt.
2. Ja, målet att Finland ska vara ett klimatneutralt samhälle 2035 står fast. Det innebär betydande investeringar i fossilfri energiproduktion för att möjliggöra grön omställning.
3. Nej. För begränsat medicinskt bruk bör cannabis vara tillåtet. Cirka 100 finländare får cannabis i medicinskt syfte, tills det finns ett bättre sätt så bör detta vara tillåtet.
4. Jämfört med 2023 års nivå (1050): ja. En lämplig nivå vore 2022 års nivå på 1.500 kvotflyktingar. Finland behöver arbetskraftsinvandring, men integrationen måste funka, på bägge officiella språk.
5. Är skeptisk, det blir svårt att förverkliga i praktiken. En väg framåt kunde vara att nationellt införa valmöjligheten att inte uppge kön.
6. Staten ska inte ta mer lån för att få budgeten i balans. Utgifter behöver minskas och världens mest företagsvänliga klimat skapas i Finland som gör ”skattekakan” kan börja växa igen.
7. Arvsskatten ska bort om vi vill få företag att återvända, utvecklas och intäktssidan att öka. Företagsbeskattningen kan lindras, konsumtionsskatter höjas. Straffavgifter för miljöförorening kan höjas rejält.
8. En stabil regeringsbas består ofta av ideologiskt likasinnade, men också ideologiska motparter kan samarbeta bra med ett gediget förarbete. I detta val blir det valresultatet som avgör, tror inte att en majoritetsregering med ideologiskt likasinnade kommer att vara möjlig.
9. Marcus Måtar
Obunden samling
Lagtingsledamot
1. Det är ett lagarbete där landskapsregeringen har huvudansvaret. Riksdagsledamoten bör vara inläst på och införstådd med önskemål och utvecklingslinjer. Grundarbetet måste göras av tjänstemän och regeringsföreträdare. Modell tas från tidigare revision.
2. Nej.
3. Nej
4. Nej. Finland skall skapa möjligheter för att yrkesfolk kommer till landet även inflyttningsvägen.
5. Nej. Inom alla andra områden brukar vetenskapen få råda. Så även beträffande denna fråga. Det finns bara två kön.
6. Skära ner servicen är en modell, men även effektivisera.
7. Generellt bör inte någon skatt höjas. Inkomstbeskattningen borde generellt sänkas. I det rådande inflationsläget bör inte konsumtionsskatter höjas.
8. Det borde vara valresultatet som skall avgöra. Att på förhand ta avstånd enligt till exempel svensk modell gagnar ingen.
10. Christian Wikström
Obunden samling
Infrastrukturminister
1. Riksdagsledamoten samarbetar med landskapet. Den behöver vara insatt i detalj kring hur frågan framlöper och övertyga de som behöver övertygas. Framförallt den ansvarige ministern.
2. Nej. Kostnaderna för den enskilde är redan hög till följd av inflationen. Vårt land bör prioritera åtgärder som gynnar tillväxten och minskar utsläppen, inte stirra sig blint på enbart minskade utsläpp.
3. Nej. Lagen kan istället luckras upp genom en avkriminalisering av användningen av drogen. Det går idag åt polisiära resurser utan resultat. Använd resurserna på att bekämpa organiserad brottslighet.
4. Nej. Vi behöver fokusera hela vår uppmärksamhet i flyktingfrågan på kriget i Ukraina och att hjälpa de som flyr därifrån att etablera sig i vårt land.
5. Nej. Det räcker med två.
6. Staten behöver balansera sina utgifter och begränsa de lån som är nödvändiga så långt som möjligt. Det innebär att de offentliga utgifterna måste minska då vi idag lever över våra tillgångar.
7. Den skatterabatt som elbilar idag åtnjuter kan slopas då fordonsindustrin ställer om oavsett. Skatt på dagligvaror ska inte höjas då det skulle drabba befolkningen oskäligt mycket på grund av inflationen.
8. Valresultat. Det kan vara nyttigt att sitta tillsammans med sina meningsmotståndare i en regering. Jag tror att det gör politikerna mer pragmatiska och landet mindre benäget till polarisering.
11. Ted Häggblom
Obunden samling
Egenföretagare
1. Tillsätt en arbetsgrupp med uppgift att arbeta utgående från Tarja Halonenkommittén som var en politisk kompromiss mellan Åland och riket.
Medlemmarna bör på rikssidan vara tidigare justitieråd från Högsta domstolen vilket skulle borga för att ärendet kommer i mål.
2. Finland kan vara föregångare genom att uppmuntra medborgarna samt företag att vidta klimatsmarta åtgärda genom skattestyrning och stöd som i slutänden sparar pengar åt hela landet.
3. Ja för att komma till rätta med grov brottslighet. Andra länder har gjort det med goda resultat. Cannabis är inte mer skadligt än alkohol.
4. Nej. Vi ska ställa upp för Ukrainas flyktingar.
5. Nej.
6. Servicen bör bibehållas genom effektiviseringar och vissa punktskatter. Absolut inte mera lån.
7. Avskaffa arvs- och gåvoskatten. Skatt på företagsvinster kan sänkas till 15 procent med beaktande av utvecklingen i Europa. Bolag borde få fondera pengar så vinster skattas först då de lyfts. Åland borde bli ett provområde för plattskatt. Underlätta för pensionärer att jobba med lägre skatt.
8. De förhandlingar som ger ett bra en bra regeringsförklaring är det bästa för landet.
12. Jannik Svensson
Obunden samling
Publisher
1. Med attityd och målmedvetenhet.
2. Ja. Man ska med direkta subventioner finansiera storskaliga privata klimatsatsningar i form av nybyggnad av moderna kärnreaktorer samt införa skattelättnad på befintliga.
3. Ja. Staten ska backa från all form av mikrokontroll av fredliga individer, inklusive cannabis och alla andra droger.
4. Ja. Miljontals ukrainska flyktingar är fortfarande på flykt undan ett krig med vårt grannland. Det är vår skyldighet att hjälpa dem.
5. Nej. Finlands grundlag ger varje individ rätten och friheten uppfatta sig som vad de vill. Samma gäller även andra vägen. Tvång medelst lagstiftning är fel väg att gå. Ömsesidig respekt räcker.
6. Om budgeten är i obalans är kostnaderna för höga, det säger sig själv. Man finansierar inte en dåligt skött ekonomi med mer dålig ekonomi.
7. Public service och kulturbidrag bör avskaffas helt. Kulturen är inte fri så länge staten både är beställare och betalare. Sen finns det hundratals skäl att banta ner statlig administration.
8. Det är irrelevant. Vem som än känner sig manad att leda regeringen får försöka samla ihop ett lag. Det är ändå riksdagen som fattar beslutet.
13. Kristine Dzene
Ålands socialdemokrater
Ledande administratör
1. Konstruktiv kommunikation och samarbetsvilja behövs från både Åland och fastlandet. Ålandsfrågor ges till statsministern och statsrådets kansli. Ålandsminister ska höra till statsminister partiet.
2. Finland ska absolut jobba mot klimatförändringar men samtidigt måste staten se till att välfärden prioriteras samt invånarnas förmåga att klara av sin vardag genom stigande inflation.
3. Nej.
4. Ja, Finland behöver arbetsföra människor. De som har rätt till skydd och därmed får stanna ska ges möjlighet att lära sig svenska, utbilda sig, arbeta och försörja sig.
5. Det bör finnas ett alternativ om man inte vill uppge sitt kön.
6. Det är viktigt att hitta en långsiktig ekonomisk balans. Drastiska nedskärningar alltid får starkt negativa och dyra konsekvenser, särskilt för de unga och barnen och för dem som har svagast ekonomi.
7. Om Finland höjer sysselsättningen till 80 procent behöver vi varken höjda skatter eller nedskärningar.
8. Om valet står mellan välfärd och önskan att försämra för dem som har svagast ställning väljer vi socialdemokrater vägen till välfärden och jämlikhet.
14. Nina Fellman
Ålands socialdemokrater
Lagtingsledamot
1.Ett slut på populistiska utspel. Ålandsfrågorna till statsministern och statsrådets kansli, Ålandsministern till statsministerpartiet. En konstruktiv omstart där Åland begär det man faktiskt vill ha.
2. Ja, Finland har bidragit till klimatförändringar mer än det globala syd. Vi måste ta vårt ansvar. Hållbar omställning innebär dock nya jobb och möjligheter, och för dem behövs bättre utbildningsvägar.
3. Eget bruk kan på sikt avkriminaliseras. Den nuvarande ordningen är inte effektiv för att motarbeta drogmissbruk. Utvecklingen globalt går snarast mot att jobba mot langning, smuggling och tunga droger.
4. Ja, vi bär en mycket liten del av bördan av världens alla flyktingar, och kan klara flera. Dessutom behöver Finland inflyttning för att klara framtidens arbetskraftsbehov.
5. Ja. Alla människor får definiera sin egen könsidentitet. Det ifrågasätter inte mans- och kvinnokön, utan visar respekt, förståelse och vanlig anständighet gentemot bredden av den mänskliga erfarenheten.
6. Finland kommer även i framtiden att låna pengar. Att låna till sådant som gör människor starkare och bättre utbildade är investeringar i framtiden. Grundtryggheten ska man på inga villkor försämra.
7. Skatteinstrumentet är ett av flera. Det är omöjligt att bestämma utan utredningar kring konsekvenserna, och utan att balansera mot andra åtgärder som till exempel stärker tillväxt och konkurrenskraft.
8. Valresultatet avgör vad som är möjligt. Alla partier måste vara kompromissvilliga. Jag ser ingen väg att hitta samsyn med Sannfinländarna, vars politiska värdegrund är främmande för socialdemokratin.
15. Henrik Löthman
Ålands socialdemokrater
Studiolärare
1. Ålandsfrågorna ska hanteras av statsministern och statsrådets kansli. Ålandsministern ska tillhöra statsministerpartiet. Åland behöver klart och tydligt visa vad vi vill ha för förändringar.
2. Ja, det är de rikare länderna som konsumerat så att vi har klimatförändringar. Tillsammans måste vi ta vårt ansvar. Utbildning och grön omställning skapar mer arbetsplatser och på sikt bättre ekonomi.
3. Nej, inte än. Eget bruk kan avkriminaliseras på sikt beroende på omvärlden. Vi behöver sätta fokus på att få bort smuggling, langning och tunga droger.
4. Ja, förutsatt att vi satsar pengar på både integration och att motverka segregation. Den medmänskligheten är ett måste i en hårdare värld. Vi behöver arbetskraftsinvandring med vår åldersdemografi.
5. Ja, många länder har infört det redan. Det ska vi ha för att visa den förståelse och respekt som alla medmänniskor bör få i Finland.
6. Finland kommer nu och även i framtiden att låna pengar. Om ett land lånar för att stödja medborgarna och ge dem bättre utbildningsmöjligheter är det investeringar och inte utgifter.
7. Finansministeriet anser att en skattesänkning på en miljard ger endast en dynamisk effekt på 300 miljoner. Satsningar på lägre dagvårdsavgifter och tvåårig förskola är därför bättre totalekonomiskt.
8. Valresultatet styr vad som är möjligt och alla partier bör kunna kompromissa. Ideologiskt ser jag ingen möjlighet för SDP att bilda regering med sannfinländarna på grund av deras politiska värdegrund.
16. Arsim Zekaj
Ålands socialdemokrater
Förbundsdirektör
1. Ålandsfrågorna ska höra till statsministern och statsrådets kansli. Det är en fördel om Ålandsministern hör till statsministerpartiet. Åland måste tydliggöra vilka delar landskapet önskar.
2. Ja, Vi måste vara föregångare och ta vårt ansvar. Den gröna omställningen kommer revolutionera vårt samhälle med nya jobb och möjligheter.
3. Eget bruk kan på sikt avkriminaliseras. Legalisering kan vara ett framtida steg. Debatten måste nyanseras. Vår narkotikalagstiftning har inte vetenskaplig grund i modern forskning.
4. Ja, vi bär en mycket liten del av ansvaret för världens alla flyktingar, och kan klara flera.
5. Ja. Alla människor får definiera sin egen könsidentitet. Det ifrågasätter inte mans- och kvinnokön.
6. Finland kommer även i framtiden att låna och betala tillbaka pengar. Grundtryggheten ska man på inga villkor försämra. Ytterligare skuldsättning i nuläget måste dock upphöra.
7. Skatteinstrumentet är ett av flera. Det är omöjligt att bestämma utan utredningar kring konsekvenserna, och utan att balansera mot andra åtgärder som till exempel stärker tillväxt och konkurrenskraft. I första hand ska skatteunderlaget tätas.
8. Valresultatet avgör vad som är möjligt. Jag ser dock ingen möjlighet till samarbete med Sannfinländarna.