Det var på fredagen vid lunchtid, när tolvåriga Melker Rundberg var ute i trädgården, som han såg något ovanligt: en gul- och svartrandig spindel i det långa gräset bakom huset på Solberget i Jomala.
– Vad är det här för spindel? tänkte jag. Först trodde jag det var något annat, säger han.
Systern Smilla Rundberg, som höll på byggde med sin kompis, funderade först vad det var för speciellt med en spindel, men när hon såg den förstod hon.
– Det blev lite uppståndelse, säger mamma Mikaela Rundberg, vars första tanke var: ”Tänk om det är en giftspindel! Och tänk om den har en massa bebisar någonstans! Eller tänk om det här är bebisen!”
– Klara färger signalerar ju ”Ät inte mig”.
Sedan började Mikaela Rundberg googla, och allt tydde på att fyndet i gräset var en för människan ofarlig getingspindel.
Tidigare fynd på Åland
Enligt Finlands artdatacenter har det rapporterats in 38 observationer av getingspindeln i Finland. Arten beskrivs som väletablerad.
Fynden har främst gjorts i sydvästra delarna av landet. Från Åland rapporteras om fem fynd från 2016 och framåt. Fyndplasterna är Sund, Vessingsboda i Lemland, Norra Sundsvägen i Sund, Jurmo i Brändö och Kökar.
Biolog Niclas Fritzén, som tidigare var engagerad i getingspindelns utbredning i Finland, har inte aktuell information om spindeln, men tror inte att den är bofast i landet ännu. Däremot säger han man hittat en äggkokong i Finland, vilket tyder på att den kan övervintra.
I Sverige har antalet observationer av getingspindeln ökat de senaste åren. Enligt Svenska lantbruksuniversitetets artdatabank har de flesta fynden gjorts i sydvästra Sverige. De flesta fynden finns i Skåne samt på Öland och i Södermanland. I Östersjön har inga observationer gjorts.
Getingspindeln beskrivs som ”bofast och reproducerande” i Sverige.
Getingspindel
Getingspindel (på latin Argiope bruennichi) är en gul- och svartrandig spindelart som finns i centrala Europa, norra Afrika och delar av Asien.
Under 1990-talet spred den sig norrut. Det första fyndet i Sverige gjordes på Gotland 1989, och 2005 sågs den för första gången i Finland, i närheten av Helsingfors. I Finland har flest observationer gjorts i de sydvästra delarna av landet.
Getingspindeln trivs vanligtvis i gles vegetation med gräs och öppna partier.
Alla finländska fynd har varit honor. Orsaken till det är att hanarna är mindre i storlek, och därmed svårare att upptäcka, samt att deras livslängd är kortare. Efter parning äter honan gärna upp hanen.
Honan är cirka 1,5 centimeter lång.
Förklaringarna till att getingspindeln numera också finns i Norden är flera. Dels kan det vara det varmare klimatet, dels att slumpens vindar fört den hit. Den kan också ha spridits med fordon.
Spindeln är ofarlig för människan.