I Byttböle, Hammarland ligger ett torp som varit i Håkan Karlströms släkts ägo i generationer. Hans farfar köpte det 1913 och på senare år har han och Ann Karlström tagit över det.
– Jag var här till och från som liten på somrarna. Sedan när jag blev äldre och skaffade familj slutade vi åka hit och huset blev förfallet.
För nio år sedan kom han och Ann Karlström tillbaka för att ta tag i torpet, en bit i taget. Huset hade då stått tomt sedan 1998 och var i risigt skick.
– Vi bor i Stenungsund, norr om Göteborg, så det är en lång resväg. Vi har därför bara kommit någon gång per år för att rusta upp huset så det har tagit sin tid, säger Håkan Karlström.
– Nu är det tredje gången vi är här den här säsongen, säger Ann Karlström.
Det var när det skulle göra i ordning uppe på vinden och byta ut taket som de såg att det var flera glapp i golvbrädorna. De blev nyfikna och lyfte på varenda bräda.
– Vi hittade en jäkla massa konstiga grejer. Artillerigrejer, gamla skor och benknotor från djur. Vi hittade också gamla svenska och ryska mynt, de äldsta är från 1600-talet, säger Håkan Karlström.
Det mest häpnadsväckande de hittade var två patroner, troligtvis ryska.
– Det var riktigt häftigt. På den ena står det 1899 på undersidan och någon sifferkombination. Jag vet ju att det kan vara farligt att ha det här hemma så jag ska se till att polisen för bort dem härifrån.
Nu har de städat och tagit vara på prylarna och efter mycket jobb går huset äntligen att bo i. Det är rätt litet och saknar el men de klarar sig bra med solceller och gasolvärme. Nu kommer de allt oftare till Åland.
– Vi vill inte renovera utan vi försöker att underhålla huset så gott det går. Från början var vi här en vecka om året, sedan två eller tre veckor och nu kommer vi under våren och hösten också, säger Ann Karlström.
Museum på gården
Håkan och Ann Karlström visar upp vinden där de hittade patronerna.
– Det var sjukt dammigt här uppe och det såg ut som ett bombnedslag, det blev tre lass till soptippen, säger Håkan Karlström.
Nu är golvbrädorna fastskruvade igen och allting är städat och välbevarat. Längs väggarna och på de antika byråerna finns mängder av gamla prylar som glaskaraffer, porslin, verktyg och en vindflöjel från 1907.
I ladan på gården har de också gjort i ordning och tagit vara på alla saker som dykt upp. Samlingen har nu blivit ett litet museum.
– Det var som att göra en arkeologisk utgrävning, säger Håkan Karlström och skrattar.
I rummet där det för länge sedan bodde kor och grisar förvaras nu slitna kläder, spritflaskor, konserver, verktyg och porrtidningar.
– Vi hittade också en enorm glasflaska som vi inte har någon aning om vad den kan ha använts till, säger Håkan Karlström.
Det finns ännu två platser i ladan som de inte hunnit utforska.
– Det blir spännande att se vad som finns där, säger han.
Foto: Robert Jansson