Under vintern är det inte helt ovanligt att frysskadorna kommer i perioder när det är extra kallt. De senaste veckornas låga temperaturer har resulterat i en hel del skador enligt försäkringsbolaget Ömsen.
– Det som är överrepresenterat just nu är trädgårdsslangen som man lämnar kvar ute i vattenutkastaren. Då bildas det en ispelare i röret ända in i väggen som gör att röret i väggen fryser och spricker. Det kan leda till en vattenskada, säger Mikael Jansson riskingenjör på Ömsen.
Enligt Mikael Jansson är det viktigt att montera bort vattenslangen på hösten.
– På hösten måste man ta ur vattenslangen. Även om själva slangen klarar kylan så gör inte röret i väggen det. Modernare vattenutkastare är konstruerade så att när du tar bort slangen töms röret i väggen på allt vatten och inget fryser sönder.
Vattenslangar ofta är konstruerade med snabbkoppling så att man kan frikoppla dem enkelt. Om man glömt vattenslangen ute gäller det att vara uppmärksam på eventuell skada.
– Om man ännu inte uppdagat någon skada borde man försöka få ur slangen om den fortfarande sitter i, säger Mikael Jansson.
Kontrollera rör efter vintern
Även stugor kan drabbas extra hårt av låga temperaturer
– Om underhållsvärmen i fritidshusen är för låg kan det frysa vid ett strömavbrott till exempel. Det är viktigt att ha vattnet avstängt hela tiden under vintern om man inte är där, säger Mikael Jansson.
När det är dags att bege sig ut till stugan efter vintern ska man tänka på att öppna vattentillförseln försiktigt och granska rörsystemet medan man öppnar. Även om vattnet har tömts ur rörsystemet kan det finnas vatten kvar i rör och varmvattenberedare som man inte lyckats tömma helt och sönderfrysningar kan finnas.
– Man ska inte slå på vattnet för fullt, då kan man få stora mängder vatten inne i stugan, det har hänt, säger Mikael Jansson.
Försäkringsbolaget Lokaltapiola Åland har inte mottagit några anmälningar om köldskador hittills i vinter. Tidigare år har man däremot tagit emot anmälningar om rör som spricker när vattnet fryser.
– De ersätts i regel enligt de villkor som finns, till exempel att man är skyldig att se till att man har en tillräcklig värme i huset som är minimi tio grader i hemförsäkringen, säger Lukas Augustsson, tjänstechef på Lokaltapiola Åland.