Högskolan på Åland måste bli bättre på att följa upp de mål man ställt upp. Man ska också göra upp en strategi för sin forsknings- och utvecklingsverksamhet.
UTBILDNING Det slår Rådet för utvärdering av högskolorna i Finland (RUH) fast i pinfärsk rapport.
RUH har utvärderat, eller auditerat som det heter i det här sammanhanget, högskolans kvalitetssäkringssystem och funnit att mycket är bra.
- Högskolan har ett väl inarbetat kvalitetssystem som både personal och studerande tagit till sig, säger utvärderingsgruppens ordförande, Örjan Andersson.
Alla universitet, högskolor och yrkeshögskolor går igenom motsvarande utvärdering och resultatet kan bara bli att man antingen är godkänd eller ska genomgå en förnyad utvärdering om två år.
Bakläxan
Högskolan på Åland blev inte godkänd. Auditeringsgruppen anser att den bör bättra sig på två punkter: bli bättre på att följa upp de mål man ställt upp och göra upp en strategi för forsknings- och utvecklingsverksamheten.
- Man måste veta vad man vill och vart man är på väg, säger Örjan Andersson om den första punkten.
Utbildningsminister Britt Lundberg (C) konstaterar att man haft stor fokus på systemen men att det nu är dags för en utveckling av själva verksamheten.
- Vi måste ha långsiktiga mål och slå fast hur vi ska göra för att komma dit. Bara så kan högskolan få en större autonomi, säger hon.
Samhällets behov
Den efterfrågade forskningsstrategin ska tala om varför högskolan bedriver forskning och hur den är kopplad till samhället.
- Högskolan är en del av samhället och ska svara mot samhällets behov, slår Örjan Andersson fast.
Han säger sig vara imponerad av hur mycket utvärderingsarbete högskolan gör.
- Men man bör bli bättre på att fördjupa sig i de svar man får.
Rektor Agneta Eriksson-Granskog välkomnar utvärderingsrapporten och säger att högskolan aktivt ska jobba med de två områden gruppen tar upp.
- Forskning är ett nytt område för oss. Det finns ett intresse bland lärarna för forskning och möten runt en forskningsstrategi ska nu hållas, säger hon.
Nedskärning väntar
Lite bekymrad är hon över den nedskärning som drabbar högskolan nästa år.
- Politikerna har talat om tio procent, cirka 400.000 euro.
Högskolan på Åland är inte den enda som måste gå igenom en utvärdering om två år igen. Av de 23 finländska universitet, högskolor och yrkeshögskolor som utvärderats fick sju bakläxa. De är, förutom den åländska högskolan, tre yrkeshögskolor och tre universitet.
Högskolan på Åland startade den 1 januari 2003 med en egen lag. Den föregicks av ett försök med en yrkeshögskola 1997-2002.
Kerstin Österman