På onsdagen var majoriteten av bilplatserna på södra linjens påskturer bokade. Att det är högt tryck kring högtider som jul, påsk och midsommar är inget nytt, konstaterar Gilla Karlsson vid Ålandstrafiken.
– Det är i regel aldrig problem att slippa med en färja, däremot kanske man behöver samåka, lämna bilen, eller åka över utan bil och sedan hämta den när det finns en avgång med lägre beläggning.
Gilla Karlsson uttrycker förståelse för att det kan vara frustrerande att inte få med sig bilen på färjan.
– Men jag sitter också på annan fakta som gör att jag kan säga att även om färjorna är fullbokade kommer alla bokade fordon troligtvis inte till avgångarna och de avbokas inte heller.
Flera åtgärder
De senaste åren har en rad åtgärder vidtagits för att frigöra bilplatser. Det rör sig till exempel om införandet av en ”no show”-avgift.
– Här är södra linjen värst drabbad, och med vetskap om hur mycket no shows det finns är jag rätt säker på att det kommer att vara sådana även nu i påsk, säger Gilla Karlsson.
Ålandstrafiken har också möjliggjort att företag med tung trafik själva kan avboka kvällar och helger på nätet, så att platserna inte står tomma.
– Men under lågsäsong, dit påsken hör, är det de facto en kortare avbokningstid för transportörer registrerade i skärgårdskommunerna.
Det finns även personbilsplatser öronmärkta för skärgårdsbor. Är det fullbokat ska det alltså finnas ett antal platser vikta just för den här gruppen. Platserna kunde tidigare bokas direkt med färjorna, men i dag är de endast bokningsbara via Ålandstrafikens kontor och webbtjänst.
– Statistiken har visat att väldigt många skärgårdsplatser inte bokas eller nyttjas och därför har vi i år minskat antalet på alla avgångar, men de borde ändå definitivt räcka till.
Skulle det inte ha varit möjligt att sätta in fler turer under påsken?
– Jag förstår resonemanget men inom offentlig förvaltning jobbar vi mot budget. Budgetmomentet ligger under upphandlaren för frigående färjor, och han kan bäst svara på den frågan.
Sten Schauman är upphandlare vid landskapsregeringens transportbyrå.
– Vi går igenom storhelgerna separat och sätter in turer innan och efter långhelgerna och försöker samtidigt köra lite mindre under själva helgen. Vi försöker anpassa turlistorna efter det behov vi vet att uppstår varje år.
I dag skärtorsdag är det extra turer insatta både från Kökar och från Långnäs och på söndag är det en extra tur från Långnäs.
– Vi har ganska mycket trafik för att vara en helg, säger han.
Förhandlingsfråga
Turlistorna är treåriga, och år 2022 är det sista året med nuvarande tidtabeller.
– Turlistorna sätts ihop av landskapsregeringen, sedan skickas förslagen ut till berörda parter och till dem hör alltid skärgårdskommunerna, säger Gilla Karlsson.
Årligen görs visserligen vissa justeringar, till exempel om en avgång underutnyttjas kan den flyttas, men Gilla Karlsson säger att målet under den fleråriga turlisteperioden är att inte lägga in fler turer än de som redan finns. Vill man då ha in någon extra tur i trafiken behöver troligen en annan avgång plockas bort.
– Vi har begränsade resurser och försöker hushålla med de pengar som finns, säger Sten Schauman.