För över tre år sedan fick invånarna runt Bertbyviken i Saltvik nog av vattnets dåliga kvalitet och bildade en förening för att stoppa övergödningen. De vattenprover som togs då visade att viken hade det kanske sämsta vattnet på Åland. Sedan dess har Föreningen Rädda Bertbyvik jobbat aktivt för att förbättra vikens värden och planerar ett flertal åtgärder framöver.
– Det hela började sommaren 2020 när det var så mycket gröna alger på ytan vid midsommarstången att man inte kom fram med båtar där, säger David Widlund.
Bild
Föreningens ordförande Ove Nordqvist startade då en Facebookgrupp för att få ihop folk till ett möte och diskutera vad man kunde göra för att rädda Bertbyvik. Gruppen växte snabbt och resulterade i en förening som i dag har över 100 medlemmar. De inledde snabbt samarbeten med olika aktörer och med hjälp av finansiering från Leader Åland kunde de starta ett fiskeleaderprojekt för att genomföra vassklippning och forskning.
– 2021 klippte vi vass för att bredda kanalerna så att vatten kunde börja strömma och båtar kunde börja komma fram igen. Sedan hade vi Husö biologiska station på plats för att göra vattenundersökningar och ta prover. På ett ställe var botten nästan heltäckt av vegetation och det var dåligt siktdjup i alla fyra vikar i Bertbyviken men det var däremot ingen syrebrist och fanns gott om bottenlevande djur. När det bildas så pass mycket alger sjunker det ner till botten hela tiden och det bildas ett omkring 50 centimeter tjockt lager med ävja i den innersta viken, säger David Widlund.
Han berättar vidare att vikens skick blivit sämre under en period på omkring 30 år då det gradvis kommit mer vass, ävja och grumligare vatten.
Bild
Under 2021 gjordes även vattenprover av ÅMHM och Sveriges lantbruksuniversitet utförde provfiske i viken.
– Det visade sig att det fanns för mycket benlöja längst in i viken. De äter små djur som i sin tur äter växtplankton och det påverkar grumligheten. I en vik fanns det alldeles för mycket brax och i en annan vik för mycket ruda. Det blir grumligt när de simmar runt och äter på botten, vilket leder till dålig sikt och att näringsämnen kommer upp från botten.
Hjälp utifrån
Under 2022 beviljades föreningen 5.000 euro från Sven-Erik Holmberg och hans fru Lena Holmberg ur deras stiftelse.
– Tack vare dem kunde vi köpa en egen mindre vassklippare med båt och motor. Det underlättar då vi inte behöver vänta på någon som har vassklippare och anpassa oss efter när det passar utan vi kan sköta det själva, säger David Widlund.
Samma år gjordes undersökningar i form av en dikesvandring i samarbete med Föreningen Rädda Lumparn och Peter Feuerbach. Syftet med en dikesvandring är att undersöka de tillrinningar som finns runt om viken.
– Då tittar man på vilken typ av växtlighet som finns där och hur mycket näringsämnen som kommer med det vattnet. De tillrinningar vi såg då såg bra ut, berättar David Widlund.
Dessutom satte föreningen upp ett mål om att bli en pilot på Åland för andra vikar.
– Vi kände att vi har kommit en bit och vi vill framåt så jag började jobba för att bli pilot inom landskapsregeringen för att satsa på Bertbyvik och sprida kompetensen till andra. Jag kontaktade dåvarande miljöministern Alfons Röblom samt Miljövårdsbyrån och fick bra respons från båda. Vi lyckades bra och är nu en del av landskapsregeringens projekt ”Rent vatten 2030”. Vi är inte ensamma men vi är en av fyra vikar på Åland som kom med och av dessa ligger vi bäst till i förbättringsprocessen.
2022 var sammanfattningsvis ett händelserikt år som avslutades med att föreningen tog fram en projektplan med möjliga orsaker till det dåliga vattnet och lämpliga åtgärder att göra framöver.
Kan ni redan nu se tecken på förbättring av vattenkvalitén?
– Värdena i sig är nog inte bättre men på exempelvis flera ställen där det tidigare varit igenvuxet av vass syns nu allt mer fisk i rörelse, så det är en tydlig förbättring. Det har inte varit lika illa med alger längst in i viken men det har ju också att göra med vädret och vattentemperaturen.
Viloår
Det gångna året har mestadels gått ut på att söka bidrag från utomstående aktörer för att kunna fortsätta med åtgärder i viken.
– Vi hade en del planer på bland annat reduktionsfiske och ytterligare utredningar men det fick bli en ofrivillig paus då vi saknat pengar. Man kan därför säga att 2023 blev ett viloår.
Inför 2024 ser läget betydligt bättre ut då projektet med Ålands landskapsregering kommit i gång, Leader Åland har öppnat upp ansökningar om bidrag och föreningen har sökt bidrag från Paf.
– Planen för nästa år är att se om Paf kan finansiera reduktionsfiske och vassklippning. Vi har även sökt pengar för att köpa mindre utrustning för att själva kunna ta vattenprover samt sökt lite allmänna bidrag för att göra olika saker.
Vidare för föreningen en dialog med landskapsregeringen angående att bidra med pengar till en utredning av Leader Åland. Utredningen omfattar ett konsultuppdrag om framtagande av en åtgärdsplan för vattenförbättrande åtgärder i Bertbyviken.
Ser framtiden ljus ut för Bertbyvik?
– Om vi får de bidragen vi behöver och kan genomföra åtgärderna kommer det vända men jag tror att det tar lång tid. Ungefär lika lång tid som det tagit för viken att bli dålig kommer det ta för den att bli återställd. Jag tror inte att man ser större resultat på ett eller två år men kanske om tio år.
Vad är det som driver dig till det här projektet?
– Dels att få en förändring då jag ser hur dåligt vattnet mår och dels för att jag tycker det är kul med utvecklingsgrejer. Sedan är det en fin gemenskap med styrelsen och de andra medlemmarna i föreningen. Många av dem kände jag knappt innan.