Sparkraven till trots är det glada dagar på hud- och neurologimottagningen på ÅHS. Enligt personalen innebär de nya lokalerna ett jättelyft.
Att säga att de nya lokalerna, som bland annat inneburit att ljusbehandlingen flyttats upp från källaren, varit efterlängtade är en grov underdrift.
-Den här verksamheten har väntat på nya lokaler i många, många år. Detta är toppen, säger avdelningsskötaren Ann-Lis Wickström.
Mottagningen ingår i den medicinska polikliniken vid ÅHS. Den har bland annat en heltids- och en timanställd sjukskötare. Neurologen och hudläkaren besöker avdelningen några gånger i månaden.
Trots att antalet patientbesök har stigit kraftigt är personalen inte större än för 20 år sedan. Till exempel har antalet läkarbesök på hudmottagningen fördubblats sedan 1989.
-Det unika med denna avdelning är att läkarna är här så sällan, samtidigt som det är en enorm tillströmning av patienter. Detta innebär att sjukskötarna blir enormt viktiga, säger Eva Svenblad, ansvarig sjukskötare på avdelningen.
Hög kompetens
Sedan gör Eva Svenblad något väldigt "oåländskt". Hon säger, utan att tveka, att avdelningen håller så hög kvalitet bland annat tack vare deras egen kompetens.
-Vi är jätteduktiga. Det vågar vi påstå. Jag har blivit väldigt bra skolad genom åren. Vi erbjuder exakt samma behandling som de stora central- eller universitetssjukhusen i Finland och Sverige. Jag är stolt över att jobba här. Det är stimulerande varje dag.
-Det är sköterskorna som bär upp hela verksamheten, säger överskötare Christel Lindberg.
Obotliga sjukdomar
Samtidigt passar de även på att hylla den erkände neurologen Jan Fagius som kommer till avdelningen två dagar varje månad.
-Det är otroligt att en sådan person jobbar på lilla Åland, säger Eva Svenblad.
Till neurlogimottagningen kommer bland annat personer som lider av MS, komplicerade fall av epilepsi, ALS, Huntingtons, Parkinsons eller som har drabbats av stroke.
-ALS är en muskelsjukdom som först leder till förlamning och sedan döden. Det hela går mycket snabbt, säger Eva Svenblad.
Det där var en lång lista på ganska hemska och obotliga sjukdomar.
-Vi gillar inte att tala om en sjukdom som obotlig. Även en sjuk person kan ha en stor livskvalitet.
Sparkrav drabbar patienter
Första anhalten på rundturen är rummet där personer som lider av en viss typ av hudcancer behandlas med fotodynamisk terapi.
-Vi har haft behandlingen i fyra år och den utförs av sjukskötare. Att behandla med denna lampa är kosmetiskt sett väldigt bra. Alternativet, att skära med kniv, innebär att patienten får bestående ärr. Vi var det andra eller tredje sjukhuset i Finland som kunde erbjuda denna behandling.
Eva Svenblad slår på maskinen och ett oerhört starkt sken gör att hela rummet blir rött. Behandlingen fungerar genom att en speciell salva stryks på det drabbade området. Salvan gör cancercellerna mer ljuskänsliga, och det starka röda ljuset oskadliggör dem.
-Tyvärr måste vi lägga denna maskin på is för att klara budgetkraven. Den salva som används är väldigt dyr. Det är billigare att använda kniven.
Men det innebär väl att patienterna får bestående ärr?
-Ja.
Michael Jacksons sjukdom
I nästa rum finns något som ser ut som en duschkabin full med lysrör. Eva Svenblad förklarar att man använder den till att ljusbehandla en mängd olika sjukdomar. Det var denna behandling som tidigare utfördes i källaren,
-Psoriasis, atopiskt exem, svår klåda, vitiligo. Det var den sjukdomen som Michael Jackson hade där alla pigment försvinner och man blir som en albino. Alla dessa sjukdomar kan lindras med ljusbehadling, säger Eva Svenblad
-Detta är en av Finlands allra finaste ljusbehandlingsapparater. Den är köpt från USA och det kom hit en person från USA när den installerades.
Satt bland smutstvätten
Att de kan bedriva ljusbehandlingen i denna nya lokal, och inte som tidigare nere i källaren, är de jätteglada över.
-Tidigare satt patienterna bland smutstvätten, säger Ann-Lis Wickström.
-Det är ett jättelyft för patienterna. Det var så undermåligt i källaren och vi fick hela tiden springa häcken av oss när avdelningen var så utspridd, säger Eva Svenblad.
-Ja, allt är samlat på ett ställe nu och man slipper springa ner i källaren hela tiden, säger sjukskötare Linda Öhman.
Efter ett tag kommer flera av avdelningens kollegor in för att titta på de nya lokalerna. Personalen har valt att bjuda in till öppet hus just denna dag, och ställer sig på rad för att bjuda på kakor och glögg. Trots de dystra ekonomiska tiderna är stämningen på topp.
Ålandstidningen