Huset är i dag så dåligt att det inte är tjänligt för sitt ändamål, enligt personen som köpte det för 230.000 euro 2004.
Orsaken är stadens grävningsarbeten, enligt säljarna.
Ålands tingsrätt ska avgöra en tvist om ett av de hus som drabbades av sättningsskador i södra Mariehamn i början av 00-talet.
TINGSRÄTTEN Den tvist som nu ligger för avgörande hos Ålands tingsrätt gäller ett hus som såldes för 230.000 euro 2004.
Köparen uppger i sin stämningsansökan att huset har en så allvarlig sättningsskada att fastigheten inte är tjänlig för sitt ändamål. Golvet lutar med 18 millimeter per meter och väggarna med 13 millimeter per meter.
Skadan förvärras fortgående eftersom lergrunden fortsätter att krympa, enligt stämningsansökan. Bostadshuset är knappt säljbart och det blir helt värdelöst om inte orsaken till skadan åtgärdas, uppger köparen. Reparationskostnaderna beräknas till 200.000 euro.
Vill häva köpet
Köparen vill att köpet hävs.
I andra hand yrkas ett prisavdrag på 200.000 euro. Dessutom yrkas på 46.000 euro i ersättning för den värdestegring som uteblivit sedan köpet samt ett skadestånd på 1.000 euro per månad för förlusten av livsmiljövärden.
Enligt köparen uppgav säljarna, med stöd av ett besiktningsprotokoll, att den sprickbildning som fanns kunde förhindras genom att entrétaken friställdes från huskroppen.
För sent ute
Säljarna bestrider alla yrkanden.
För det första anser de att reklamationen gjorts för sent. Men de anser också att de inte har något ansvar för skadorna på huset.
Säljarna skriver att de uppmärksammade en "osedvanligt sprickbildning" i fasaden 1999, då Mariehamns stad utfört omfattande grävnings- och rörarbeten på gatan. Dessa sprickorna åtgärdades av säljarna.
Enligt säljarna uppkom de sprickor som fanns vid försäljningen efter ytterligare grävarbeten i området. Men de anser att köparen var medveten om felet med sprickor i fasaden och att det framgick vid försäljningen att åtgärder borde vidtas snarast.
Läs mer i lördagens Ålandstidningen.
Anna Jakobsson