De 18 som insjuknade i covid-19 under förra veckan innebär en kraftig minskning från de 42 sjukdomsfallen veckan innan. Ändå ligger incidenstalet på 200, en siffra som motsvarar läget i Åbo, Egentliga Finland, Helsingfors och Nyland.
– De smittade har uteslutande haft lindriga symtom och ingen vårdas på sjukhus, säger landskapsläkare Knut Lönnroth.
Nu står landskapsregeringen i beredskap att arbeta fram en ny handlingsplan.
– Verkligheten ser annorlunda ut i dag. Vaccinationstakten ökar och incidenstalen är inte lika avgörande som förut. Under nästa vecka kommer vi att bjuda in representanter från rederierna och näringslivet för ett hörande. Samarbetsgruppen kommer sedan att utgå från det materialet när de reviderar handlingsplanen, säger Veronica Thörnroos.
Prioriterar fungerande transporter
Det höga incidenstalet kan också komma att påverka rekommendationerna för frivillig karantän. Vid torsdagens plenum kommer landskapsregeringen att fatta beslut om karantänsrekommendationerna vid inresa ska slopas eller behållas framöver.
– Det är ologiskt när vårt incidenstal är högre än i Sverige och vissa regioner i Finland, säger Veronica Thörnroos.
Fungerande transporter mellan Åland och Sverige är avgörande för försörjningsberedskapen, enligt förvaltningschef John Eriksson. Därför för landskapsregeringen dialoger med Transport- och kommunikationsverket Traficom som i sin tur för dialog med berörda rederier.
– Fartygens avgångar från Åland till Sverige på vardagsmorgnar och tillbaka på kvällen är väsentligt för vår försörjningsberedskap. Nu försöker vi hitta lösningar så att transporterna ska fungera.
Närundervisning på alla nivåer
En annan prioriterad fråga är skolstarten.
– Vår bedömning enligt dagsläget är att skolorna kan börja med närundervisning för både grundskolan och gymnasiet. Just nu finns det ingen rekommendation om munskydd för elever i skolan, däremot fortsätter rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken och trånga utrymmen inomhus för alla över 15 år, säger utbildningsminister Annika Hambrudd (C).
Vidare gäller de tidigare rekommendationerna om att inte gå till skolan med förkylningssymtom, hålla god handhygien, undvika stora tillställningar och hålla undervisnings- och barngrupper åtskilda.
Nästan 90 procent av befolkningen över 16 år har fått en första vaccinationsdos, medan 44,6 procent fått två doser. I går öppnade tidsbokningen för vaccinationer för ungdomar mellan 12 och 15 år.
– Så vitt jag vet är trycket relativt högt, säger chefsläkare Anders Westermark vid ÅHS.
”Tveksam till coronapasset”
Åland har längre öppethållningstider på restauranger än övriga regioner i landet.
– Det här utgår från en bedömning som gjordes i samarbetsgruppen. Klockslagen för utskänkning och stängning är ganska arbiträra, det finns ingen vetenskap som kan säga vid vilket klockslag man ökar risken för smittspridning, sade landskapsläkare Knut Lönnroth.
Under presskonferensen lyftes frågan om tidsfristen för coronapassets giltighet.
– Personligen är jag tveksam till coronapasset. Dels tar det länge innan man kan få det, och dels vet man inte hur länge de två doserna ger skydd, menade Veronica Thörnroos.