Efter båtolyckan har Viking Lines bestämt att inga fartyg ska köra i det inre faret under högsäsong så till vida att de inte får möte.
-Det kan finnas båtar som tror att de är på ett tryggt ställe när de i själva verket inte är det, säger Tony Öhman, teknisk chef på rederiet, som förklaring.
SJÖFART Olyckan som ligger till grund för beslutet inträffade på onsdagseftermiddagen då Viking Lines ms Isabella valde att köra ut från Mariehamn via Koklubbsfaret i stället för via det vanliga faret. En båt låg förtöjd vid Orrskär, precis bredvid farleden, men slets loss av svallvågorna och kastades flera meter upp på land. Två flickor som låg och solade fick båten på sig och fick föras med ambulans till sjukhuset med lindriga skador.
Att Isabella valde det inre faret berodde på att skepparen ville hålla sina lotspapper uppdaterade, vilket betyder att man behöver köra i det faret några gånger per år, förklarar Tony Öhman, teknisk chef på Viking Line.
-Det händer inte så ofta. Isabella går bara där några gånger om året, däremot går Amorella ganska ofta i det faret eftersom det är lite närmare.
Körde nästan 18 knop
Han säger att det som hände med fritidsbåten och flickorna är beklagligt och en tråkig olyckshändelse.
-Vi har varit i kontakt med de de berörda flickornas föräldrar, samtalat och kommit på en bra lösning. Sett att de fått hjälp med den här tumultartade, chockartade händelsen.
Någon form av kompensation ger man dock inte.
-Nej, det var en ren olyckshändelse där båda parter felat.
Hur menar du att båda felat?
-Nej, jag menade inte så. I princip har inte vi gjort något fel och kört i för hög hastighet eller så. Det är fri hastighet där.
Hur hårt körde Isabella?
-Det är lite oklart det där, men mellan 15 och 18 knop.
Enligt Arkipelago VTS körde Isabella 17,7 knop (33 km/tim) precis öster om Orrskär. Är det en normal hastighet?
-Ja, det kan stämma. Det är en ganska normal hastighet och för att hinna med tidtabellen måste man hålla en viss rytm. Hamnstoppen är ju så korta ändå.
Borde man inte köra långsammare när man kör så mycket inomskärs?
-Det kanske man kan säga och kanske man kan tycka, men fartygen måste köra enligt tidtabellen.
Är inte tidtabellerna för tajta då? Borde man inte ändra dem?
-Det kan man kanske tycka.
Ska undvika faret
Faret används förutom när man ska hålla sina lotspapper uppdaterade när man får möte i det andra faret och ibland när det är ont om tid, eftersom det är aningen kortare än det vanliga faret. Tidigare, fram tills för ett tiotal år sedan, användes det inre faret av alla fartyg, säger Tony Öhman.
-Det är bra att det finns två far för sjösäkerheten, så att man kan undvika att mötas där det är som smalast, säger han.
Men är det klok att köra i det inre faret bara för att uppdatera sina lotspapper när det är högsäsong, strålande fint väder och mycket småbåtar på farten?
-Det är en helt berättigad fråga och vi har faktiskt diskuterat den och gått ut med nya rekommendationer till fartygen, säger han.
I och med att det är så mycket småbåtar i vattnen och i och med att faret enbart används ibland kan de som inte känner till vattnen så väl tro att de är på trygga vatten, säger han som förklaring till rekommendationerna.
-Så i dag har vi sagt att fartygen inte ska köra i faret under högsäsong, om man inte är tvungen. Det betyder dock inte att inget fartyg kommer att köra där, det går inte att säga helt kategoriskt, säger han.
Matilda Andersson