Om man velat avbryta upphandlingen av vårdinformationssystemet (VIS) skulle man ha gjort det för tre år sedan, när det visade sig att man bara hade en aktör med i upphandlingen. Det sade finans- och näringsutskottets ordförande John Holmberg (Lib) i lagtinget när man debatterade utökad budget för Ålands hälso- och sjukvårds (ÅHS) nya patientdatasystem.
– När man ser att vissa företag blev diskvalificerade av orsaker som inte hade substans för systemet känns det lite märkligt, sade han också.
Det vägde ganska lika mellan argument för eller mot att godkänna budgetförslaget, enligt honom.
– För att använda sporttermer blev det stolpe in.
Frågan om huruvida kommunerna och de privata aktörerna ska hinna ansluta sig till systemet i tid, senast under sista kvartalet år 2025, för att man ska klara tidsramen för att få resilienspengarna från EU var också oklar.
– Där finns arbete att göra för LR, Åda och kommunerna själva. Vi har fått veta att för de minsta kommunerna är det inte lönsamt att gå med, där gäller papper och penna. Men man vill nog, sade John Holmberg.
– Ska de gå till de privata och säga att ni måste vara med, eller till kommunerna som har självbestämmande?, sade Veronica Thörnroos.
John Holmberg sade att LR arbetar för att förlänga tidsramen för att ha möjlighet att få resilienspengarna.
Dubbla budskap
Alfons Röblom (HI) sade att betänkandet gav dubbla budskap.
– Hela betänkande säger ju att det här är något vi inte ska göra, och så säger man ja. Nog blir det märkligt ändå, sade han.
Obunden samling stöder inte förslaget på grund av att det inte konkurrensutsatts, sade Stellan Egeland (Ob).
– Vill inte Obunden samling nyttja allt detta som digitaliseringen medför och hur länge ska ni försvara stillastående?, frågade social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S).
– Vi försvarar inte stillastående, vi vill gå vidare och ha det konkurrensutsatt, sade Stellan Egeland.
Anders Ekström (Lib) frågade hur Obunden samling resonerar att det blir billigare med en ny upphandling.
– Jag kan inte ge furstliga garantier att det blir billigare. Vi har inga fakta, och det borde väcka obehag att klubba ett så stort beslut baserat på hörsägen av personer som är inblandade. Man vill hitta sådant som styrker den egna övertygelsen. Hur vet ni att det ni hört är sant, att det inte målas värre än det är?, sade Stellan Egeland.
– Det är just det som är problemet, att vi inte vet. Men vi behöver komma till ett beslut, processen behöver slutföras på något sätt, sade Anders Ekström.
Mogens Lindén (S) föreslog att ärendet skulle återremitteras till utskottet för ny behandling och fick understöd av Alfons Röblom men förslaget röstades ner med rösterna 20 mot sju. Mogens Lindén föreslog också bordläggning och fick understöd av Veronica Thörnroos. Diskussionen avslutades och återupptas på måndag.