Sedan den 9 januari finns ingen trafik mellan Mariehamn och Kapellskär då Viking Lines m/s Rosella slutat trafikera linjen. Det här påverkar turism, näringsliv, tillväxt, ekonomi och inflyttning liksom de som pendlar till Sverige för arbete eller familj, noterade Camilla Gunell (S) i lagtinget på måndagen.
– Jag tror vi alla är eniga om att det här är ett stort bekymmer. Vilka bedömningar gör landskapsregeringen (LR) kring hur den här uteblivna linjen påverkar vårt samhälle, vårt näringsliv och arbetsmarknad, och vad gör man för att återupprätta trafik mellan Kapellskär och Mariehamn?
Inget förhastat
Näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) svarade att Eckerölinjen snabbt ställde om och utökade antalet turer mellan Berghamn och Grisslehamn för att täcka upp det mest akuta behovet.
– Vi såg senast här om dagen information om att testanlöp görs i Kapellskär med Cinderella och vet att frågan diskuteras i andra rederier. Det är viktigt att inte göra något förhastat och störa marknaden, sade han och hänvisade till att man följer med hur situationen utvecklas och är i kontakt med alla rederier som har intresse av att trafikera Åland.
Camilla Gunell påtalade att det är bra att rederier söker lösningar, men inget ersätter den intensiva direkta trafiken till och från Kapellskär som är särskilt viktigt för Mariehamn och turismen.
– Man säger att man inte vill störa marknaden, men finns det inga tankar på mer aktiva lösningar, att aktivera sig när det gäller att hitta kommunikationslösningar och partnerskap mellan det privata och det offentliga? Hur ser LR på sin roll när det gäller den viktiga trafiken?
– Ibland ska inte politiken gå in akut och vidta åtgärder på marknaden. Det politiken gjort de senaste 25 åren är att säkerställa att det finns ett skatteundantag med taxfreehandel till och från Åland i utlandstrafik. Just nu har vi ett visst antal färre anlöp, vi är inne i januari med låg aktivitet och vi är övertygade om att saker och ting kommer att hända när högsäsongen drar i gång igen, svarade Fredrik Karlström.
Finansiera omställning
Simon Holmström (HI) undrade hur näringsministern arbetar med den klimatomställning som transportbranschen står inför. Han menade att LR inte arbetar aktivt med frågorna och vill att LR tar fram en färdplan med strategiska åtgärder.
– Nu när LR har skrotat klimatlagen, hur ser arbetet ut för den här sektorn? frågade han.
– Det kommer krav på oss uppifrån med både direktiv och förordningar att följa. Någonstans konstaterar LR att vi är en del av en helhet och vi kommer att dra vårt strå till stacken. Som exempel det senaste beskedet om kortrutten till Kapellskär som försvann, lite för att kraven blev för stora för den här typen av fartyg att bedriva trafik Östersjön, men det gör inte att utsläppen i Europa försvinner när den flyttar till Grekland, svarade Fredrik Karlström.
Simon Holmström sade att Hållbart initiativ tror på marknadens förmåga att ställa om.
– Det kommer inte av att man väntar på att något ska hända, det krävs en politisk styrning, sade han och frågade vad LR gör långsiktigt för att hitta finansiering för transportbranschens omställning.
– Om man ska ställa om sjö- och flygtrafiken är det inte tack vare LR:s finansiering eller delfinansiering det sker, utan att näringen har tryck på sig utifrån och vill fortsätta den väg man gått in på för mindre utsläpp. En grundförutsättning är att man har svarta siffror på sista raden, har man inte det görs inte investeringarna, sade Fredrik Karlström.