Ålands särställning och demilitariserade status har länge varit en politisk stötesten för delar av det politiska etablissemanget i Finland – Samlingspartiets ungdomsförbund gick så sent som i måndags ut i ännu ett utspel där man kräver ett omedelbart upplösande av Ålands status – en praktisk omöjlighet. Men hur tänker man, inom Finlands försvarsmakt, rent strategiskt och insatsmässigt kring försvaret Åland när tongångarna höjs alltmer i närheten av åländska territorialvatten?
För att reda ut begreppen tog Ålandstidningen kontakt med Finlands försvarsmakt – inte den enklaste av uppgifter, men efter ett antal försök svarar slutligen kommodor Janne Muurinen, operationschef vid finska marinen. Han säger bland annat att Åland är en del av Finland och försvaras därför på samma sätt som alla andra områden i landet.
– Hur åtgärderna genomförs beror dock på det rådande läget samt på bedömningar om hur situationen kan komma att utvecklas.
Det svenska och finländska försvarsarbetet har utvecklats år för år – finns det ett sådant nordiskt samarbete kring gränsbevakning och övervakandet av Ålands säkerhet?
– Det internationella samarbetet är viktigt med tanke på Finlands gränssäkerhet. Med hjälp av det samarbete som Gränsbevakningsväsendet utför tillsammans med grannländernas myndigheter upprätthålls stabilitet på gräns- och havsområdena.
Hur bedömer ni inom försvarsmakten att de pågående spänningarna i Östersjön påverkar Ålands säkerhet?
– Läget är lugnt i Finlands närområden, trots de aktuella spänningarna. För tillfället föreligger inget särskilt hot mot Ålands säkerhet.
Regelbunden övervakning av Åland
Enligt Janne Muurinen ser Finlands försvarsmakt inte Ålands särställning som något problem, men han medger att den naturligtvis inverkar på försvarsplaneringen för området.
Reglementet tillåter fartyg att besöka åländska vatten under vissa tider och med begränsat antal fartyg. Hur mycket betyder de här besöken och planeras det några sådana i nuläget?
– Marinen övervakar genom sin närvaro regelbundet Ålands havsområden, på samma sätt som vi också övervakar våra övriga havsområden. Konventionen om Åland förpliktar att i den händelse zonens neutralitet skulle bringas i fara genom en attack, antingen mot Ålandsöarna eller genom ögruppen mot finska fastlandet, ska Finland inom zonen vidta nödvändiga åtgärder för att hejda och slå tillbaka angriparen.
Kommodor Janne Muurinen påpekar också att det enligt konventionen, i händelse av krig, är tillåtet för Finland att temporärt minera vattenområdet och vidta marina åtgärder som är nödvändiga för att säkra respekten för zonens neutralitet.
Är det i första hand kustjägarförbanden vid Nylands brigad som ansvarar för försvaret av Åland?
– Åland försvaras av alla försvarsgrenar. Huvudansvaret har marinen, som använder marina förband och kustförband för uppgiften.
Ingår ålänningarna som har fullgjort värnplikten i försvaret av Åland i händelse av en krissituation?
– De ålänningar som har fullgjort värnplikten i beväringstjänst har placerats i trupper i enlighet med sin utbildning och sitt kunnande. En del kan även befinna sig inom ramen för personreserveringen. För dessa personer fortsätter tryggandet av samhällets livsviktiga funktioner hos deras nuvarande arbetsgivare – försvarsskyldigheten är en allmän skyldighet som gäller alla finländska medborgare, oavsett ålder och kön.