Ålandstidningen har i flera omgångar berättat att Hammarlands kommun motsätter sig den planerade utbyggnaden av Kyrkby högstadieskola. I februari gav därför kommunstyrelsen kommundirektör Kurt Carlsson i uppdrag att ta fram ett förslag till besvär mot SÅHD:s beslut att anta budgeten för 2019. I budgeten avsattes pengar för utbyggnaden av KHS och pengar anslogs även för en investering i ett nytt fritidshem.
I besväret som lämnades in till Ålands förvaltningsdomstol yrkade kommunstyrelsen på att SÅHD:s beslut ska upphävas. Därtill ville man ha ett verkställighetsförbud för investeringarna i KHS-byggnaden och i byggandet av specialfritidshemmet.
Avslår yrkandet
Nu avslår Ålands förvaltningsdomstol kommunstyrelsens yrkan om att ett verkställighetsförbud för SÅHD:s budget, och med det även investeringarna i en utbyggnad av KHS, utfärdas.
Förvaltningsdomstolen konstaterar att verkställigheten av beslutet om budgeten inte medför att något rättsligt intresse eller syfte med besvären förloras.
Förvaltningsdomstolen menar att KHS utbyggnad fortfarande är långt ifrån färdigbehandlad och att det överklagade beslutet därför inte kan ge upphov till några oåterkalleliga följder. Varför det alltså inte föreligger skäl att utfärda ett verkställighetsförbud.
Därtill konstaterar man att ett verkställighetsförbud för SÅHD:s budget skulle innebära att förbundet inte har någon budget för den fortlöpande skolverksamheten.
Avgör huvudsaken senare
Kommunstyrelsen lyfte i sin besvärsskrift till förvaltningsdomstolen fram två grunder. För det första ansåg man att SÅHD:s beslut tillkommit i oriktig ordning eftersom förbundsfullmäktige aldrig enskilt röstade om de förslag till budgetändringar som fördes fram av ledamoten Tomas Blomberg, som också är kommunstyrelseordförande i Hammarland.
I stället buntades förslagen ihop och ställdes mot Hanna Segerströms ändringsförslag i en enda omröstning – varför det blev omöjligt att rösta för både Tomas Blombergs och Hanna Segerströms förslag.
För det andra ansåg kommunstyrelsen att SÅHD överskridit sina befogenheter när man omfattat medel för ett specialfritidshem i budgeten. Det eftersom specialfritidshem inte finns med i listan över SÅHD:s uppgifter som kommunerna kommit överens om.
Förvaltningsdomstolen tar i sitt beslut ännu inte ställning till huruvida SÅHD:s beslut ska upphävas utan skriver att man meddelar sitt avgörande i huvudsaken senare.
Kevin Eriksson