Seri är en förkortning av ordet sexualbrott på finska och Seri-stödcenter finns på flera håll i Finland. Nu har också Ålands hälso- och sjukvård startat en enhet.
– Det finns ingen ny fysisk mottagning, utan vi har omfördelat personalansvar för att få bättre uppföljning och färre personer inblandade i vårdkedjan, säger Malin Lindvik, vikarierande avdelningsskötare på BB- och gynekologpolikliniken.
Hon beskriver att personalen inom ÅHS upplevt ett behov av bättre struktur i sitt omhändertagande av personer som utsatts för sexuellt våld.
– Vi vill inte missa något, särskilt i läkarundersökningar om man tänker på det rättsmedicinska som kan vara helt avgörande för att få en fällande dom för gärningsmannen.
Vad blir skillnaden för den som utsatts för sexuellt våld i omhändertagandet?
– Tidigare har personerna sökt sig till akuten där personalen, sjukskötare i första hand, gjort det initiala omhändertagandet och tagit blodprover. Sedan har akuten kontaktat jourhavande gynekolog och barnmorskor för den rättsmedicinska undersökningen. Skillnaden nu är att personerna kan höra av sig direkt till oss, säger Malin Lindvik och fortsätter:
– Akuten vet också att de kan slussa dem direkt till oss och personen behöver inte berätta för så många och exponera sig flera gånger. Det känns väldigt rimligt och man kan fråga sig varför vi inte gjort det tidigare.
Stödcentret
• Riktar sig till alla över 13 år, oberoende av kön, som utsatts för sexuellt våld.
• Personalen uppmuntrar till polisanmälan, men det är inget måste.
• Centret erbjuder bland annat psykiskt och socialt stöd, rättsmedicinska undersökningar, mediciner och plan för fortsatt vård.
• Tjänsterna är avgiftsfria och enheten öppen dygnet runt.
• Direktnummer är 018-535189.
Provtagning viktig
Om annan medicinsk vård behövs, om offret utsatts också för annat fysiskt övervåld, samarbetar gynekologpolikliniken med akuten eller andra avdelningar.
– Men oftast handlar det om själslig vård och spårsäkring.
Det kan finnas skuld och skam som gör att folk inte söker den här typen av vård, men varför bör man vända sig till er?
– Man kan få hjälp att hantera saker, om man till exempel behöver stöd i form av samtal kan vi hjälpa och hänvisa vidare. Även om man inte vill polisanmäla så är det ändå bra att komma och ta prover för att se att man inte fått någon smitta. Och man kan ju polisanmäla i ett senare skede även om man inte vill göra det just då. Tar vi prover kan vi spara dem till senare när man är redo att göra en anmälan.
Personalen uppmuntrar dock alla offer att göra en polisanmälan.
– Men vi pressar ingen.
Malin Lindvik säger att det är väldigt sällan den här typen av patienter kommer till ÅHS, men hon tror att det finns ett mörkertal.
Nytt är nu också att den gynekologiska polikliniken tar emot män som är offer för sexuellt våld, de har tidigare hänvisats till andra avdelningar.