Frågan ställdes av Runar Karlsson (C) som undrade om landskapet ämnar börja röja snö på kemisk väg. Han anser det system som finns sedan många år med begränsad saltning av rondeller och vissa branta backar är bra, men en mer omfattande kemisk halkbekämpning än så vill han inte se.
– Jag tror att 95 procent av ålänningarna inte vill ha salt på vägarna.
Inga nya regler
Mika Nordberg säger att han tidigare, i samband med att en avåkning, fått samtal från representanter för den tunga trafiken på Åland.
– De hade uppfattningen att halkbekämpningen skulle ha ändrats jämfört med tidigare år.
Men så är alltså inte fallet enligt ministern.
– Däremot har klimatet ändrat i viss mån. Det växlar mellan minusgrader och plusgrader vilket gör att det kan regna ena timmen och andra timmen är det is.
Mika Nordberg säger att han, av bland annat miljömässiga skäl, inte är någon förespråkare av saltning.
– Från avdelningens sida har vi inga sådana planer just nu men om man anser att vi har osäkra och hala vägar så måste vi ju titta på vad alternativet skulle vara.
Andra lösningar
Ett problem han lyfter fram är att den sand som i dag används spolas åt sidan efter att ett antal tunga fordon kört på vägen. Trafikavdelningen har därför diskuterat om det går att hitta mer långsiktiga lösningar som inte lika snabbt försvinner från vägbanan. På sträckan Lemland – lumparland, Långnäs, pågår ett försök med en finare typ av sand som ligger kvar på ytan längre.
På sträckan Lemland, Långnäs, där mycket av den tunga trafiken går, har landskapsregeringen inlett en försöksperiod med en annan typ av sand som innehåller ett finare material och som ligger kvar på ytan längre.
– Men tillika måste vi väcka den här frågan hos användarna av våra vägar. De måste se till att de har däck som är i gott skick och anpassa hastigheterna efter de väglag som finns, säger Mika Nordberg.
Runar Karlsson håller med om att de hala vägarna är ett ok för den tunga trafiken men anser också att fler borde satsa på bättre däck.
– Och vi måste ut och sanda lite mer, det har vi råd med.
Annika Kullman